vineri, 28 martie, 2025
Home Breaking news 1 Decembrie 1955, Rosa Parks pornește boicotarea autobuzelor din Montgomery

1 Decembrie 1955, Rosa Parks pornește boicotarea autobuzelor din Montgomery

de Andrei Cernat
1 Decembrie 1955, Rosa Parks pornește boicotarea autobuzelor din Montgomery


Pe data de 1 Decembrie 1955, în Montgomery, Alabama, Rosa Parks este închisă pentru că a refuzat să cedeze la locul său către un bărbat alb într-un autobuz public, o încălcare a legilor de segregare rasială ale orașului. A urmat actul istoric al Park neascultării civile Boicotul de succes Montgomery Bus, organizat de un tânăr ministru baptist numit Martin Luther King Jr.

http://gty.im/644663352

„Mama mișcării pentru drepturile civile”, așa cum este cunoscută Rosa Parks, s-a născut în Tuskegee, Alabama, în 1913. A lucrat ca și croitoreasă, iar în 1943 s-a alăturat capitolului Montgomery al Asociației Naționale pentru Avansarea Persoanelor Colorate (NAACP) ).

Legea orașului Montgomery din 1955

Conform ordonanței orașului Montgomery din 1955, afro-americanii erau obligați să stea în spatele autobuzelor publice și, de asemenea, erau obligați să renunțe la aceste locuri pentru cetățenii albi dacă partea din față a autobuzului se umplea. Parks se afla pe primul rând al secțiunii pentru Negrii când șoferul (alb) i-a cerut să cedeze locul unui bărbat alb. Refuzul lui Parks a fost spontan, dar nu a fost adus doar de faptul că aceasta era prea obosită ca să stea în picioare, așa cum este o „legenda populară”. De fapt, liderii locali ai drepturilor civile plănuiau de câteva luni o provocare la legile rasiste ale autobuzelor Montgomery, iar Parks fusese la curent cu această discuție.

Pe 1 Decembrie 1955, aflând despre arestarea lui Parks, NAACP și alți activiști afro-americani au cerut imediat ca boicotul cu autobuzul să fie ținut de cetățenii negri luni, 5 decembrie. Vorba a fost răspândită prin intermediul fluturașilor , iar activiștii au format Asociația de îmbunătățire Montgomery pentru a organiza protestul. Prima zi de boicotare a autobuzelor a fost un mare succes și în acea noapte, Rev. Martin Luther King, Jr., în vârstă de 26 de ani, a spus unei mulțimi mari adunate la o biserică: „Marea glorie a democrației americane este dreptul la protest pentru dreptate ”.

http://gty.im/668431368

Implicarea lui Martin Luther King Jr.

King a apărut ca lider al boicotului autobuzului și a primit numeroase amenințări cu moartea din partea oponenților. La un moment dat, locuința sa a fost atacată, dar el și familia sa au scăpat fără vătămări corporale.

Boicotul s-a întins mai mult de un an, iar participanții au parcurs kilometri până la serviciu și la școală, când nu au fost posibile alte mijloace. Întrucât afro-americanii constituiau anterior 70 la sută din capacitatea unui autobuz, sistemul de tranzit municipal a suferit grav în timpul boicotului. La 13 noiembrie 1956, Curtea Supremă a SUA a respins legile de segregare a statelor din Alabama și a orașului Montgomery pentru încălcarea clauzei de protecție egală a celui de-al 14-lea amendament la Constituția SUA. La 20 decembrie, King a emis următoarea declarație:

„Protestul de un an împotriva autobuzelor urbane este anulat oficial, iar cetățenii negri din Montgomery sunt îndemnați să se întoarcă mâine dimineață la autobuze în mod nedepărtat”. Boicotul s-a încheiat a doua zi. Rosa Parks a fost printre primii care au urcat din nou în autobuzele cu noile reguli.

Martin Luther King Jr


Martin Luther King, Jr., și mișcarea sa nonviolentă pentru drepturile civile au câștigat prima sa mare victorie.

Rosa Parks a murit pe 24 octombrie 2005. Trei zile mai târziu, Senatul SUA a adoptat o rezoluție pentru a o onora pe Parks, permițând ca, corpul acesteia să fie depus în U.S. Capitol Rotunda.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult