1 miliard de euro din fonduri europene va investi statul român în Portul Constanța. Banii vor fi folosiți pentru modernizarea infrastructurii de cale ferată.
Lucrări pentru degajarea șinelor ținute captive de buruieni se desfășoară deja, iar primii 14 kilometri au fost deja curățați. De alți zeci de kilometri nu s-a apucat însă nimeni. Portul are urgentă nevoie să își crească capacitatea de preluare a cantității uriașe de marfă care ajunge aici, după izbucnirea războiului din Ucraina.
Cu bani din fondul de rezervă al Guvernului, 35 de linii de cale ferată, adică 14 kilometri de șine din portul Constanța, au fost reparate deja, iar lucrări se desfășoară în continuare. Decizia a venit ca urmare a faptului că România și-a dat seama că Portul Constanța ar putea să profite financiar de pe urma conflictului dintre Rusia și Ucraina, iar actuala infrastructură nu era deloc pregătită să facă față situației. După anunțul Rusiei că se retrage din Acordul privind exportul de cereale, traficul în Portul Constanța ar putea crește la cote fără precedent în ultimii 30 de ani.
Pentru montarea noilor șine de tren a fost nevoie de un efort din partea muncitorilor care au curățat vegetația crescută în 3o de ani de nepăsare. Numai curăţarea si modernizarea primului tronson a durat cinci luni. Urmează încă pe atâta pentru ca Portul sa facă față cantității mari de grâne care ajunge la Constanța din Ucraina. Șinele trebuie reconstruite cât mai repede pentru a prelua transporturile spre și dinspre Ucraina. În ciuda eforturilor autorităților sunt încă sute de vagoane fantomă care blochează calea ferată din Port. Multe dintre ele așteaptă să fie vândute de Fisc, iar altele vor fi mutate în scurt timp pentru a face loc constructorului.
CFR infrastructură a finalizat deja lucrările la 19 linii de cale ferată, iar -până la jumătatea lunii noiembrie- finalizează reparațiile la alte 16. Reparațiile vor continua cu operaționalizarea altor 64 de linii de cale ferată care vor crește și mai mult capacitatea operațională feroviară a Portului Constanța, a anunțat ministrul Transporturilor. Tot pentru sporirea eficienței feroviare din Port, CFR Infrastructură va investi peste 1 miliard de euro din fonduri europene. Sumele vor fi alocate în special pentru electrificarea și dotarea cu sisteme moderne de semnalizare a căilor ferate din port.