România este lider în Europa de Est la cantitatea de alimente aruncată după sărbători, raportată la veniturile gospodăriilor. 12% din mâncarea cumpărată pentru Crăciun și Revelion ajunge direct la gunoi.
Printre cele mai aruncate alimente se numără fructele, legumele și pâinea, dar și preparatele tradiționale, precum sarmalele și friptura, care rămân neconsumate. La polul opus de află peștele și fructele de mare. Anual aruncăm peste 2,5 de tone de alimente, echivalentul a peste 70 de kilograme pe persoană. Cumpărăturile excesive, depozitarea necorespunzătoare și planificarea deficitară a meselor sunt cauzele care ne fac să risipim mâncare. Cumpărăm mai mult decât avem nevoie, din teama de a nu rămâne fără alimente sau pentru a impresiona invitații.
Specialiștii recomandă reducerea risipei prin planificarea cumpărăturilor, donarea surplusului către cei aflați în nevoie și o mai bună depozitare a alimentelor. Risipa alimentară nu afectează doar bugetele gospodăriilor, ci și mediul înconjurător. Deșeurile alimentare produc cantități mari de metan, un gaz chiar mai periculos decât dioxidul de carbon.