Colegiul Mircea cel Bătrân aniversează 125 de ani de existență și de excelență. Cu nenumărate premii, reușite în premieră, elevi iscusiți, care au devenit, de-a lungul vremii, personalități, în țară și în străinătate și profesori dedicați, Colegiul este și astăzi un simbol al orașului, renumit la nivel național.
Educația copiilor a prezentat un interes deosebit după revenirea Dobrogei la țară, astfel că, în 1896 s-a înființat în Constanța prima școală românească. Inițial nu a fost liceu, ci gimnaziu de băieți.
Piatra de temelie a edificiului actual al liceului, acum declarat monument istoric, a fost pusă pe 13 octombrie 1923. Construcția a fost realizată cu fonduri provenind din donațiile locuitorilor orașului Constanța, dar și cu bani proveniți de la primărie și Ministerul Instrucției Publice. 5 ani mai târziu, în octombrie 1928 a fost inaugurat noul sediu al Liceului Mircea cel Bătrân.
Pentru profesorii care predau în acest loc încarcat cu istorie și emoție fiecare zi este una deosebită.
Foștii absolvenți ai Colegiului Național Mircea cel Bătrân spun că instituția de învățământ i-a ajutat să facă performanță.
La împlinirea a 125 de ani de existență la Colegiul Național a fost dezvelită o placă memorială ce reprezintă un templu creat în jurul basoreliefului realizat de sculptorul constănțean Ion Jalea, absolvent al liceului.