miercuri, 24 iulie, 2024
Home Actualitate 17 noiembrie – Ziua Mondială a Prematurității

17 noiembrie – Ziua Mondială a Prematurității

de Redacția Dotto

La 17 noiembrie 2023 este marcată Ziua mondială a prematurităţii.

Pentru instituirea acestei zile, Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor a început în anul 2010 demersurile necesare. A fost marcată începând din anul 2011. Prin celebrarea Zilei mondiale a prematurităţii se urmăreşte creşterea conştientizării asupra riscurilor pe care le implică naşterea prematură. Scopul Zilei mondiale a prematurităţii este educarea mamelor în vederea diminuării anumitor riscuri care ar putea duce la naşteri premature şi determinarea găsirii resurselor financiare pentru dotarea maternităţilor şi altor unităţi spitaliceşti cu aparatura necesară acestor copii.

Aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen (înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină), acest număr este în creştere, potrivit www.who.int. Complicaţiile care apar în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauză a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani. Aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri. Peste 60% dintre cazuri se înregistrează în Africa şi în Asia de Sud. În ţările sărace, aproximativ 12% dintre bebeluşi sunt născuţi prematur, faţă de 9% în ţările mai bine dezvoltate. Printre factorii de risc care pot genera o naştere prematură se numără: fumatul, consumul de alcool, utilizarea medicamentelor, regimul alimentar, stresul, vârsta de peste 35 de ani.

Ziua Naţională a Copilului Prematur din România a fost instituită prin Legea nr. 189/2020 publicată în Monitorul Oficial nr. 767 din 21 august 2020. Proiectul de lege a fost adoptat de Camera Deputaţilor, for decizional, la 27 iulie 2020.

„Ziua Naţională a Copilului Prematur din România poate fi marcată de autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi de organizaţiile neguvernamentale prin organizarea de evenimente dedicate copiilor prematuri”, potrivit art. 2 al legii. „În săptămâna care include data de 17 noiembrie, Ministerul Sănătăţii prezintă în faţa comisiilor de sănătate reunite ale Senatului şi Camerei Deputaţilor un raport privind situaţia copiilor prematuri din România, precum şi progresele înregistrate în acest domeniu”, potrivit art. 3 al Legii 189/2020.

În România, la fiecare 30 de minute se naşte un prematur cu probleme neurologice, motorii, neuromotorii, indică www.asociatiaprematurilor.ro. Asociaţia Prematurilor este organizaţia neguvernamentală din România pe chestiuni de prematuritate acreditată în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, conform https://asociatiaprematurilor.ro.

Sursa: Agerpres

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult