Aproape 180 de clădiri sunt încadrate în categoriile de risc seismic I, II și III, în tot județul Constanța, potrivit ISU Dobrogea.
În cazul unui cutremur major, imobilele din clasa I de risc sunt în pericol de prăbușire, iar cele din categoriile II și III ar putea suferi avarii grave. Pe lista cu risc ridicat nu se află doar blocuri, ci și unități de învățământ.
La Constanța 79 de grădinițe și școli au fost construite înainte de 1978, iar până în 2021 numai 15 dintre acestea fuseseră expertizate. La restul încă se lucrează. Pe lista pericolului în caz de cutremur apar și școli și grădinițe din Nicolae Bălcescu, Dobromir, Medgidia, Peștera, Dumbrăveni, Aliman, Seimeni și Mangalia. Deși există liste oficiale pentru totalitatea clădirilor cu risc seismic, pe construții nu există semne de avertizare. Celebrele buline roșii au fost eliminate de pe clădirile șubrede, iar astăzi nici măcar un panou nu informează cetățenii asupra pericolului.
Dacă suntem sau nu pregătiți pentru un cutremur asemănător celui din Turcia este o întrebare care se află acum pe buzele tuturor. Mulți constănțeni au rememorate zilele acestea clipele de panică și groază prin care au trecut în 1977.
La începutul lunii ianuarie a acestui an, administrația locală a depus în cadrul Programului Naţional de Consolidare a Clădirilor cu risc seismic ridicat, 11 proiecte pentru consolidarea imobilelor șubrede. Pentru 2023, Ministerul Dezvoltării a alocat un buget de 200 de milioane de lei din credite bugetare și 500 milioane de lei credite de angajament pentru punerea în siguranță a imobilelor. Guvernul nu cere cofinanțare nici de la locatari, nici de la autoritățile locale sau centrale care solicită finanțare.