miercuri, 22 ianuarie, 2025
Home Breaking news Lucrările la Parcul Gării stârnesc furia activiștilor de mediu. Un kilometru de gard viu, înlocuit de fier și beton

Lucrările la Parcul Gării stârnesc furia activiștilor de mediu. Un kilometru de gard viu, înlocuit de fier și beton

de Redacția Dotto

Modernizarea parcului de la Gară i-a pus pe jar pe activiștii de mediu. Aceștia spun că utilajele care lucrează în parc au strivit rădăcinile copacilor, iar un kilometru de gard viu a fost înlocuit de fier și beton. Excavatoarele au săpat traseele viitoarelor alei iar buldozerele au intrat în zona de protecție a rădăcinilor arborilor seculari. Rădăcinile le-au fost rupte, trunchiurile au fost lovite de utilajele grele, crengile au fost rupte cu wola, iar pământul excavat a fost turnat peste copaci.

„Uitați acest arbore: din păcate e foarte afectat și va întra în declin. I-au îndepărtat bucătăria, ca să numim așa rădăcinile, iar el n-o să mai aibă cu ce să-și producă hrana. E pierdut, din păcate” explică arboricultorul Alex Purcaru.

„Mi se pare foarte important de-nțeles în astfel de cazuri faptul că aici creăm un arbore care-i periculos pentru cine o să folosească parcul ăsta. Vorbim de siguranță utilizatorilor. Se vede deja că se-nclină” arată peisagistul Diana Culescu, doctor în Horticultură.

Activiștii de mediu spun că lucrătorii au intrat pe teren cu utilaje specifice construcțiilor de clădiri, tasând solul și rădăcinile arborilor într-un mod care face aproape imposibilă viața plantelor. Apoi, au scos tot gardul viu care înconjura parcul pe o lungime de 1 km.

 ”S-a dat la o parte acel gard viu de jur împrejurul parcului și apare un zid de beton ca în zona puşcăriilor, a spitalelor și-a cimitirelor” spune activistul de mediu Sorin Belu.

Nici constănțenii nu văd schimbările cu ochi buni.

„Gardul viu era excepțional și pentru bătrâni și pentru copii și pentru noi oamenii, în general” spune o doamna în vârstă.

„Vrem un gard, cum să spun, din ăsta viu. Să fie mai puțin ciment” spune altă femeie.

„Legea 24, legea spațiilor verzi, prevede faptul că într-un spațiu verde nu poți să ai mai mult de 10 % construcții. Iar la ora actuală, la câte distrugeri s-au făcut în Parcul Gării, părerea mea este că trece și de 30%, care este o treime din tot spațiul verde” precizează peisagistul Diana Culescu.

Garda de Mediu s-a sesizat și a trimis echipe de control pe șantierul deschis în Parcul Gării.

„Nu este prima dată când un constructor lucrează în acest fel. Suntem acum în analiză și se vor lua toate măsurile care se impun” ne-a declarat Steluța Popescu, directorul Gărzii de Mediu Constanța.

Reabilitarea parcului de la Gară, este o afacere de peste 17 milioane de lei, la capătul căreia Primăria promite să creeze 2.000 mp de spațiu verde în plus.

„Parcul de la Gara va fi una din cele mai mari atracții din orașul Constanța, pentru copii. Vom suplimenta cu peste două mii de metri pătrați de spațiu verde, vom avea locuri de joacă, vom avea un părculeț chinologic și-acolo vor fi foarte mulți copii care până acum au fost văduviți de acel parc” spune viceprimarul Ionuț Rusu.

Parcul Gării din Constanța are 45.000 mp și e plantat cu copaci în vârstă de 60 de ani.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult