marți, 16 aprilie, 2024
Home Actualitate 250 de lei, gigacaloria la Constanța

250 de lei, gigacaloria la Constanța

de Redacția Dotto

250 de lei va fi prețul gigacaloriei până la final de an. Informația vine chiar de la Primarul Constanței, Vergil Chițac.

Pentru 2022, lucrurile nu mai sunt însă la fel de clare. Chițac a cerut sprijin guvernamental pentru ca prețul să nu explodeze și mai spune că ar vrea ca CET-ul să treacă de la Ministerul Energiei în subordinea Primăriei.

Prețul gigacaloriei a explodat în a doua jumătate a anului curent. În septembrie, tariful pentru o gigacalorie a crescut la 1.034 lei de la 590 lei, iar în noiembrie prețul unei gigacalorii a ajuns la 1.330 lei. Motivul îl reprezintă creșterea prețului la gaze, dar și pierderile pe rețeaa veche de peste 50 de ani, spune primarul Constanței. Încă nu știm dacă prețul avansat de muncipalitate este corect spun reprezentanții USR care au cerut un audit în cadrul RADET.

Primarul Constanței a mers vineri la București la o întâlnire cu premierul, ministrul de Finanțe, ministrul Energiei și ministrul Dezvoltării și a cerut sprijin din fondul de rezervă pentru subvenționarea prețului gigacaloriei.

Acesta explică faptul că odată cu subvenționarea prețului la gigacalorie plafonul de subvenție acceptat de Comisia Europeană, în valoare de 15 mil. de euro, va fi depășit. În cadrul aceleiași discuții, Chițac a mai cerut ca CET-ul să treacă în administrarea Primăriei și ca facturile pentru gaze să nu mai fie plătite în avans.

Primarul aduce în discuție și faptul că uniunea europeană are în plan interzicerea centralelor din apartamente, din cauza poluării pe care acestea o produc și că, astfel oamenii ar urma să se întoarcă la sistemul de căldură centralizat.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult