250 de lei, gigacaloria la Constanța

250 de lei va fi prețul gigacaloriei până la final de an. Informația vine chiar de la Primarul Constanței, Vergil Chițac.

Pentru 2022, lucrurile nu mai sunt însă la fel de clare. Chițac a cerut sprijin guvernamental pentru ca prețul să nu explodeze și mai spune că ar vrea ca CET-ul să treacă de la Ministerul Energiei în subordinea Primăriei.

Prețul gigacaloriei a explodat în a doua jumătate a anului curent. În septembrie, tariful pentru o gigacalorie a crescut la 1.034 lei de la 590 lei, iar în noiembrie prețul unei gigacalorii a ajuns la 1.330 lei. Motivul îl reprezintă creșterea prețului la gaze, dar și pierderile pe rețeaa veche de peste 50 de ani, spune primarul Constanței. Încă nu știm dacă prețul avansat de muncipalitate este corect spun reprezentanții USR care au cerut un audit în cadrul RADET.

Primarul Constanței a mers vineri la București la o întâlnire cu premierul, ministrul de Finanțe, ministrul Energiei și ministrul Dezvoltării și a cerut sprijin din fondul de rezervă pentru subvenționarea prețului gigacaloriei.

Acesta explică faptul că odată cu subvenționarea prețului la gigacalorie plafonul de subvenție acceptat de Comisia Europeană, în valoare de 15 mil. de euro, va fi depășit. În cadrul aceleiași discuții, Chițac a mai cerut ca CET-ul să treacă în administrarea Primăriei și ca facturile pentru gaze să nu mai fie plătite în avans.

Primarul aduce în discuție și faptul că uniunea europeană are în plan interzicerea centralelor din apartamente, din cauza poluării pe care acestea o produc și că, astfel oamenii ar urma să se întoarcă la sistemul de căldură centralizat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investiții de peste un milion de euro, la UMC

Echipament de calcul avansat și cercetare de un milion de euro la Universitatea Maritimă d…