gigacalorie

Constănțenii vor plăti 250 de lei pentru o gigacalorie. Chiar dacă prețul real al acesteia a crescut la 1.034 lei, diferența va fi suportată de autoritățile locale. Decizia a fost luată astăzi în Consiliul Local, după un meci al declarațiilor între PNL, USR și PSD, după ce social – democrații au cerut ca prețul plătit de populație să fie chiar mai mic de 250 de lei

Cu 19 voturi pentru din partea PNL și USR și doar 8 împotrivă din partea PSD, prețul local al energiei termice la Constanța a fost majorat de la 598 de lei la 1.034,78 de lei pentru o gigacalorie. Tot în ședința Consiliului Local a fost stabilit însă și prețul pe care îl vor achita consumatorii. Acesta este 250 de lei pentru o gigacalorie, diferența până la 1.034 de lei urmând să fie suportată din bugetul local, în urma unei susțineri financiare de 10.000.000 de lei din partea Guvernului României, potrivit liberalilor. Înainte de decizia finală, prețul gigacaloriei a încins spiritele printre consilierii locali. În timp ce social – democrații au cerut un preț mai mic, liberalii au acuzat că politica popolistă a PSD a băgat RADET în faliment.

Este de necrezut acest PSD. Dacă domnul primar ar fi propus 230, PSD ar fi propus 299,99 doar pentr a da bine la public. Domnule Răsăuțeanu, dumneavoastră, în fostele administrații ați avut această posibilitate și totuși nu ați dat 230 ci 250. Atunci nu vă gândeați la populație? Nu cred că au plecat consănțenii și au venit alții. Nu vă mai duceți pe populism pentru că constănțenii ne-au pus aici și noi facem tot ce facem pentru ei. Vă spun cu mâna pe inimă că sunt dezamăgit de ceea ce face PSD-ul.”

Nu comparați situația de acum 3-4 ani cu aceasta de acum. Nu e normal să ne gândim la oameni, nu la noi să ne iasă Populiști sunteți voi, de la PNL și USR că nu vă asumați nimic. Haideți să ne gândim la oammeni, nu la cifre”

Majorarea prețului gigacaloriei se află la a treia încercare. Inițial, primarul Vergil Chițac a spus că prețul se mărește pentru a acoperi și pierderile din rețea și pentru a proteja CET-ul de la faliment. Ulterior a revenit și a explicat că 1.034 este prețul real și că altă posibilitate nu există.

Inițial, propunerea mea a fost să meargă la 300 de lei, iar după solicitarea de la Guvern am primit o sumă mai mare, ne face ca prețul de faturare să rămână la 250. De la suma reală și de la cea plătită de constănțean, noi plătim subvenția. Constanța încasează anual aproximativ 550 de milioane de lei. La cum sunt previziunile, anul viitor se vor duce 100 de milioane la transport, 140 de milioane se duc către termie, 60 de milioane către gunoi. Deci, 300 de milioane se vor duce pe aceste trei tipuri de subvenții. Noi banii ăștia ar trebui să se ducă către funcționare, nu pe subvenții. La Pitești, prețul este de peste 300 de lei.”

Noul preț al gigacaloriei va intra în vigoare la 1 noiembrie și va fi valabil până la 31 martie 2022.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

A început vaccinarea copiilor între 5 – 11 ani

La Constanța, a început vaccinarea copiilor între 5 și 11 ani. 12 mii de doze de vaccin au…