vineri, 21 iunie, 2024
Home Actualitate 3 miliarde $ de la SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4

3 miliarde $ de la SUA pentru construirea reactoarelor 3 și 4

de Ileana Gheorghiu

România împrumută peste 3 miliarde de dolari de la Statele Unite pentru construirea reactoarelor 3 și 4 de la Centrală Nucleară de la Cernavodă. Banii vor veni de la US Exim Bank, banca de import-export a Statelor Unite, care a emis două scrisori de intenție pentru proiectul celor două unități de la Cernavodă. Aceste scrisori au fost înmânate ministrului Energiei, Virgil Popescu, de către directorul US Exim Bank. Evenimentul a avut loc în marja Conferinţei ONU privind Schimbările Climatice, care ale loc în Egipt și la care participă și președintele României, Klaus Iohannis. La ceremonie a fost prezent şi reprezentantul special al preşedintelui Statelor Unite ale Americii pentru Climă, John Kerry.

Cele două scrisori de intenţie vizează un prim împrumut de circa 50 milioane dolari, care va sprijini derularea Fazei a doua de lucrări preliminare a proiectului Unităţilor 3 şi 4 şi un împrumut ulterior, de 3 miliarde de dolari, care să sprijine Faza a treia, de construcţie efectivă a reactoarelor. Cele două linii de finanțare vor fi susținute prin intermediul acordului de sprijin discutat cu Guvernul României. La Cernavodă există deja două reactoare funcționale, fiecare cu o capacitate de 700 MW, care produc până la 20% din necesarul României.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult