30 de ani de la prima operație laparoscopică

Constanța a revoluționat chirurgia cu prima operație laparoscopică din țara noastră.

Pe 3 decembrie 1991, la ora 9:30, la Spitalul Județean Constanța, cunoscutul chirurg Vasile Sârbu, împreună cu un medic din Franța operau, în premieră, o pacientă printr-o metodă necunoscută României până atunci. Astăzi, la 30 de ani distanță, medicul a rememorat acele clipe, iar pentru a marca momentul la Spitalul Județean a fost dezvelită și o placă comemorativă.

Profesorul Sârbu își amintește perfect momentul în care a intrat în sala de operații acum 30 de ani pentru a salva viața unei paciente.

După premiera de la Constanța operații de acest fel au început să fie realizate în toată țara. Momentul a fost marcat la Spitalul de Urgență Constanța prin dezvelirea unei plăci la blocul operator unde au fost făcute intervențiile în premieră pentru țara noastră.

Acest tip de chirurgie laparoscopică, numită minim invazivă se realizează prin incizii foarte mici cu instrumente de înaltă precizie. Pentru pacient, spun mecicii, chirurgia laparoscopică înseamnă un traumatism redus asupra organismului, mai putin sange pierdut, cicatrici mai mici și mai puțină durere.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Investiții de peste un milion de euro, la UMC

Echipament de calcul avansat și cercetare de un milion de euro la Universitatea Maritimă d…