36% din numărul total al turiștilor care vin la mare în concediu sunt bucureșteni. Conform unui studiu efectuat de unul dintre cei mai mari tour operatori de pe litoral, pe un eșantion de peste 200 de mii de rezervări, turiștii nu vin la mare doar o dată, ci chiar și de 3, 4 ori pe sezon și optează pentru weekenduri prelungite la hoteluri de 3 sau 4 stele.

Pe locul doi sunt județele Prahova și Cluj, în timp ce la polul opus turiștii din Tulcea, Ialomița, Mehedinți și Sălaj care, nu adună cumulat nici două procente din numărul total al turiștilor care aleg ca destinație de vacanță stațiunile de la malul mării.

Pe unele plaje din nordul stațiunii Mamaia, bucureștenii sunt clienții fideli, însă aleg doar escapadele de weekend spre dezamăgirea hotelierilor și administratorilor de plajă din zonă.

La mare distanță de bucureșteni, turiștii din Prahova și Cluj sunt pe locurile 2 și 3 din numărul total de turiști care vin vara la mare, cu 5,92% respectiv 5,27%.

2,8 zile e durata medie a sejurului pe care bucureștenii îl petrec pe litoral, în timp ce turiștii care vin din județele mai îndepărtate petrec în medie 4,6 nopți, însă vin doar o dată pe sezon.

Cele mai căutate sunt hotelurile de 3 și 4 stele cu pachete integrate masă plajă și locuri de joacă pentru copii iar media cheltuielilor pentru un sejur este de 2.500 de lei, cazare plus mâncare. Cel mai mult cheltuie turiștii din București și cei din județele din vestul țării.

Cele mai aglomerate stațiuni în acest moment sunt Mamaia, Mamaia Nord Năvodari, Eforie Nord, dar și stațiunile din sud, Venus, Saturn sau Jupiter.

Check Also

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: avertisment pentru Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române: decizii ferme pentru menținerea ordinii și lin…