Home Actualitate 44 de ani de la cutremurul din anul 1977
Actualitate - Breaking news - Interne - joi 4 martie 2021

44 de ani de la cutremurul din anul 1977

1.550 de morți, peste 11 mii de răniți și pagube uriașe. Este bilanțul cutremurului care a lovit România acum 44 de ani, pe 4 martie. Ipoteza unui nou cutremur tulbură liniștea multor constănțeni, care își amintesc de spaima trăită în 1977. Primăria Constanța și RAEDPP au început o evaluare a clădirilor cu risc seismic din oraș, care ar putea intra în curând într-un program de consolidare finanțat de Guvern. 

Ora 21 și 23 de minute, 4 martie 1977. Un cutremur de 7,2 grade pe Richter cu epicentrul în Vrancea zguduia România din temelii.

Clădirile cu potențial risc seismic au intrat recent sub lupta Primăriei Constanța, care a înființat Comisia pentru reducerea riscului seismic.

“La Primăria Constanţa există o comisie pentru reducerea riscului seismic. Ea lucrează la identificarea celor mai bune instrumente şi soluţii pentru punerea în siguranţă a patrimoniului natural şi construit de pe teritoriul municipiului Constanţa. La acest moment, Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică, pe data de 10 februarie, un program de consolidare a clădirilor cu risc seismic de gradul I şi II. Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat are deja studii seismice la clădirile din patrimoniu. Imediat ce se deschide această linie de finanţare, ei au dosarele pregătite să le pună pe masa Ministerului. Din punct de vedere al reabilitării, prin acest program pe care l-a iniţiat Ministerul Dezvoltării, se află un număr de 20 de clădiri”, afirmă Alin Vintilă, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanța.

În paralel, expertize face și Regia Autonomă de Exploatare a Domeniului Public şi Privat Constanţa, care are în administrare clădiri aflate în special în zona centrală și peninsulară a orașului, unde construcțiile datează din prima jumătate a secolului al XX-lea, când proiectanții aveau mai multă grijă la confortul pe care îl ofereau clădirile și nu la siguranță. După terminarea verificărilor, RAEDPP va încadra clădirile expertizate într-o clasă de risc și va stabili și ce intervenții sunt necesare pentru consolidarea lor.

Chiar dacă locuiesc în clădiri vechi, multe dintre ele șubrede, puțini sunt constănțenii care aleg să își asigure locuințele împotriva dezastrelor naturale. Conform  reprezentanților Pool-ului de Asigurare Împotriva Dezastrelor în tot județul sunt active doar 64.900 de polițe, care acoperă puțin peste 21 la sută dintre gospodării.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verifică și

Primarul Constanței, la plantat copaci

Primarul Vergil Chițac, la plantat copaci în Parcul Tăbăcăriei și pe taluzul de la Modern.…