5 octombrie, Ziua Mondială a Educației. Elevii și profesorii au parte de o zi liberă

Elevii și profesorii au astăzi ziua liberă, la o lună de la începutul anului școlar. Potrivit ordinului privind structura anului școlar, de Ziua Educației, care este sărbătorită pe 5 octombrie, nu se organizează cursuri.

Totodată, ziua este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector. De ziua liberă beneficiază toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a și de profesorii acestuia.

Ziua de 5 octombrie este sărbătorită, la nivel mondial. În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi ocazii speciale pentru aprecierea cadrelor didactice.

Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare. Între 1965 și 1994 era prima duminică din octombrie. Din 1994 este pe 5 octombrie pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului (stabilită în 1994 de UNESCO).

În 1994, UNESCO a inaugurat prima „zi mondială a educatorilor”, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională A Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Este consacrată personalului didactic, celor care fac educaţia – educatori, învăţători, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în franceză.

Ce zile libere mai au elevii în 2022

-miercuri – 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației;

-miercuri – 30 noiembrie – Sărbătoarea Sfântului Andrei;

-joi – 1 decembrie – Ziua Națională a României;

-vineri – 2 decembrie – Zi liberă stabilită de guvern

-vacanță: Vineri, 23 decembrie 2022 – Duminică, 8 ianuarie 2023

Sursă: euronews.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Noaptea Cercetătorilor Europeni la UMC Constanța 

Universitatea Maritimă din Constanța participă la sărbătorirea Nopții Cercetătorilor Europ…