vineri, 24 mai, 2024
Home Actualitate 5 octombrie, Ziua Mondială a Educației. Elevii și profesorii au parte de o zi liberă

5 octombrie, Ziua Mondială a Educației. Elevii și profesorii au parte de o zi liberă

de Andreea Bălan

Elevii și profesorii au astăzi ziua liberă, la o lună de la începutul anului școlar. Potrivit ordinului privind structura anului școlar, de Ziua Educației, care este sărbătorită pe 5 octombrie, nu se organizează cursuri.

Totodată, ziua este prevăzută și în contractul colectiv de muncă la nivel de sector. De ziua liberă beneficiază toți elevii, de la grădiniță și până la clasa a XII-a și de profesorii acestuia.

Ziua de 5 octombrie este sărbătorită, la nivel mondial. În mai multe țări, Zilele profesorilor sunt destinate a fi ocazii speciale pentru aprecierea cadrelor didactice.

Unele dintre ele sunt sărbătorite la sfârșitul săptămânii, în timp ce altele sunt celebrate în timpul zilelor lucrătoare. Între 1965 și 1994 era prima duminică din octombrie. Din 1994 este pe 5 octombrie pentru a coincide cu sărbătoarea mondială a profesorului (stabilită în 1994 de UNESCO).

În 1994, UNESCO a inaugurat prima „zi mondială a educatorilor”, pentru a comemora semnarea, în 1966, a recomandării făcute de UNESCO şi Organizaţia Internaţională A Muncii privind condiţiile de muncă ale personalului didactic. Această zi se sărbătoreşte în data de 5 octombrie în peste 200 de ţări. Este consacrată personalului didactic, celor care fac educaţia – educatori, învăţători, profesori, denumirea ei fiind World Teachers’ Day în engleză sau Journée Mondiale des Enseignants, în franceză.

Ce zile libere mai au elevii în 2022

-miercuri – 5 octombrie – Ziua Mondială a Educației;

-miercuri – 30 noiembrie – Sărbătoarea Sfântului Andrei;

-joi – 1 decembrie – Ziua Națională a României;

-vineri – 2 decembrie – Zi liberă stabilită de guvern

-vacanță: Vineri, 23 decembrie 2022 – Duminică, 8 ianuarie 2023

Sursă: euronews.ro

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult