BOBOTEAZA

5.000 de credincioși au venit astăzi la malul mării, unde Arhiepiscopia Tomisului a organizat Slujba de Bobotează. Teodosie Arhiepiscopul Tomisului a sosit la procesiunea din Portul Tomis într-o caleașcă, iar jandarmii au împărțit 150 de mii de PET-uri cu apă sfințită.

Pentru ca toată lumea să primeacă Aghiasma Mare, pe marile bulerde ale orașului au mers astăzi care încărcate cu apă, trase de boi.

Pe o vreme care nu a amintit deloc de gerul Bobotezei, mii de credincioși au asistat la slujba de la Catedrala Sfinții Apostoli Petru și Pavel și au pornit apoi împreună cu preoții în procesiune spre faleză spre Portul Turistic Tomis. Înalt Prea Sfinția Sa Teodosie a sosit în Port într-o caleșcă, în urma unor care trase de boi și măgari cu ajutorul cărora au fost duse budanele pline cu apa sfințită.

Apa sfințită a fost îmbuteliată în 150.000 de PET-URI, care au fost așezate în Portul Tomis în forma crucii Sfantului Andrei, fiind păzite de jandarmi. Deși a fost neobișnuit de cald pentru această perioadă, 16 grade celsius, faptul că Boboteaza a picat într-o zi lucratoare, dar și pandemia de Covid, a făcut ca numărul constănțenilor adunați pe malul mării să fie mult sub aștepările preoților care anunțaseră aproape 20 de mii de participanți.

După slujbă, Înaltpreasfințitul Teodosie a aruncat, în apa mării trei cruci, ce simbolizează Arătarea Sfintei Treimi la apa Iordanului, care au fost recuperate de tinerii curajoși.

Se spune că cel care prinde crucea şi o aduce la mal este binecuvântat în acel an în tot ceea ce face. Cei trei tineri au primit din partea arhiepiscopiei, pe langa cele trei cruci, calendare și cărti bisericesti, dar și bani. A urmat apoi nelipsita înghesuială la sticlele cu apă sfințită. Ca să evite incidentele, jandarmii au fost cei care au distribuit PET-urile. Iar cei care nu au reușit să ajungă în Portul Tomis, au putut lua apă de pe marile bulevarde ale orașului, ce au fost străbătute de care încărcate cu apă, trase de boi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Dobrogea sub avertizare de vreme rea

Vești proaste de la meteorologi. În Dobrogea vin ninsorile, iar vântul va sufla cu putere.…