Îngroziți și înghețați. Sunt cuvintele căpitanului bacului, care aduce zilnic mii de refugiați ucraineni, la Isaccea. Femei care împing cărucioare cu bebeluși, bătrîni cu fețe triste, copii cu câte un rucsac în spate, care își strâng în brațe jucăriile de pluș.
Cu toții alungați de un război crud spre o țară, despre care nu știu mai nimic, dar care îi întâmpină cu brațele deschise. Iar femeile care au trecut astăzi prin punctul de frontieră Isaccea nu au fost primite doar cu o vorbă bună și ajutoare, ci și cu flori.
Din punctul de frontieră Isaccea se vede la linia orizontului orașul ucrainean Izmail. O oază de speranță spre pace și libertate, unde se înghesuie zilnic mii de refugiați care vor să treacă Dunărea spre Isaccea. Sunt atât de mulți încât, cozile de oameni și mașini de întind pe kilometri întregi pe malul ucrainean al Dunării, iar timpul de așteptare în vamă ajunge și la 24 de ore. 24 de ore în care majoritatea refugiaților stau în picioare așteptând bacul care să îi treacă granița spre libertate.
La o singură cursă de pe malul ucrainean pe cel românesc al Dunării trec cel puțin 800 de persoane. Femei, bătrâni, copii și bebeluși de doar câteva zile. Unii cu o destinație clară. Alții, în necunoscut. În ciuda viitorului incert care le așteaptă, femeile, care își stăpânesc cu greu lacrimile își sărută copiii, mulțumite că au scăpat de război și moarte.
Când ajung pe pământ românesc, refugiații sunt așteptați de pompieri, agenți de la Autoritatea împotriva Traficului de Persoane, jandarmi, asistenți medicali și sute de voluntari, majoritatea vorbitori de limbă rusă sau ucraineană. Aceștia din urmă îi direcționează pe refugiați către corturile portocalii, unde îi așteaptă pachete cu donații, mâncare caldă, pături și haine groase. Copii primesc de la voluntarii Crucii Roșii și jucăriile strânse din donații, iar mamele produse de igienă pentru bebeluși. Dincolo de ajutoatele obișnuite, femeile care au ajuns pe 8 martie în Vamă au primit și flori.
sincron Lucian Liţoiu – voluntar „cel mai mult sunt induiosat sau mi se rupe inima de copii; sunt f multi copii micuti si ei ne primesc cu bucurie; sunt emotionati cand le dai o pereche de soseste sau manusi, sau o patura”
Fluxul de refugiați la Isaccea este în continuă creștere. Autoritățile din Tulcea transmit însă, că sunt pregătite să îi primească pe toți cei care vor veni din Ucraina și sunt pregătite atât cu transport, cât și cu mâncare, cazare și haine.