Victimele tragediei de pe nava Struma au fost comemorate astăzi în Portul Constanța, cu focuri de armă și jerbe de flori lăsate pe apă.
S-au împlinit 80 de ani de când vasul Struma ridica ancora de la Constanța spre Istanbul, cu 700 de evrei la bord. Doar unul singur a supraviețuit însă voiajului. Restul au fost uciși de un submarin sovietic care a atacat nava.
La data de 12 decembrie 1941, nava „Struma” a ieşit din portul Constanţa, cu 770 de emigranţi evrei români la bord. Printre ei și 100 de copii. Cu toții urmau să ajungă la Istanbul și să primească vize pentru a-și continua călătoria spre Palestina. Erau deciși să părăsească România pentru a-și salva viața. Și nimic nu avea să îi oprească. Nici chiar gândul ca nava Struma era destinată transportului animalelor, iar capacitatea ei nu depășea 100 de persoane. După câteva zile petrecute pe mare, cei 700 de evrei ajungeau la Buyukdere, aproape de stramtoarea Bosfor. Aici pasagerilor nu li s-a permis să coboare de la bordul navei, iar nava a fost pusă în carantină, pe o perioadă de 9 săptămâni.
Pe 23 februarie 1942, autorităţile portuare au decis că vasul trebuie să facă cale întoarsă spre România. O decizie care a fost fatidică. La numai o zi distanță, pe 24 februarie 1942, nava a fost lovită de un submarin sovietic. Oamenii au murit ori în explozie, ori înecați în apele reci ale mării. Un singur pasager a supraviețuit tragediei. Este vorba despre David Stoliar, din Bucureşti, a cărui mărturii sunt cutremurătoare.
Portul Constanța și cheiul de la Farul Vechi a fost ultimul loc pe care pasagerii de pe Struma l-au văzut când au plecat cu speranță din România. Dana Portului a fost și locul în care a avut loc și ceremonia de comemorare a pasagerilor evrei.
Submarinul sovietic care a torpilat nava Struma a fost la rândul lui scufundat de un vas german. Epava submarinului a fost descoperita in urma cu câțiva ani în apele teritoriale româești, în dreptul Capului Midia, la 16 km de țărm, la o adâncime de 30 de metri.