9 Mai, triplă sărbătoare

9 mai cu paradă militară și depunere de coroane, și la Constanța, în fața Casei de Cultură. Este o zi cu triplă semnificație: săbrătorim Ziua Independenței, Ziua Europei și Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial.

Evenimentul a restricționat traficul în zonă, iar cei prezenți la eveniment au simțit ritmul bătut de famfară în defilarea militarilor, pe Bulevardul Lăpușneanu.

Ziua de 9 mai a fost sărbătorită la Constanța cu defilare militară în fața Casei de Cultură. Constănțenii care au ieșit în stradă să-i admire și-au reamintit de prețul cu care a fost plătită libertatea și a independența de care noi ne bucurăm azi. Părinți, bunici și nepoți au venit să-și aducă omagiul eroilor care și-au dat viața pentru o lume liberă.

Și oficialitățile și-au arătat respectuil pentru vitejia strămoșilor și au depus coroane în fața monumentului eroilor.

Evenimentul a restricționat traficul până la ora 15:00, pe primele 2 benzi ale sensului de mers către Casa de Cultură, fără a afecta sensul opus.

Un mesaj a fost transmis și de președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, care nu a putut fi prezent. Acesta a pus sărbătoarea în contextul nefericit din Ucraina și i-a îndemnat pe cetățeni să se bucure de pacea de care țara noastră încă se bucură.

Ziua de 9 mai este și Ziua Europei. În urmă cu 72 de ani, declarația Schuman, o propunere a ministrului francez de externe din acea perioadă, era semnată și crea o nouă formă de organizare a statelor Europei, o Comunitate supranațională. A fost făcut primul pas în direcția creării Uniunii Europene de astăzi. 9 mai este și ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial. A fost ziua în care a fost semnat actul de capitulare necondiţionată a Germaniei naziste.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Regal cinamatografic, la Constanța

Cinefilii sunt invitați la început de iunie la un regal cinematografic. La Constanța, va a…