98 de ani de la prima medalie olimpică

Zi istorică pentru România! S-au împlinit 98 de ani de la prima medalie olimpică obținută de sportivii români, bronzul cucerit de Naționala de Rugby la Paris, în 1924.

Zi de sărbătoare pentru rugbyul românesc. În urmă cu 98 de ani, naționala Stejarilor începea cursa spre cucerirea primei medalii olimpice din istoria României: bronz la Jocurile Olimpice din 1924.

Pentru a ajunge la Jocurile Olimpice de la Paris sportivii noștri și-au plătit singuri drumul și au călătorit patru zile cu trenul la clasa a treia, înghesuiți pe niște bănci de lemn, iar din Italia în Franța au mers doar în picioare, alături de migranți.

Chiar dacă a fost învinsă în ambele partide, 3-59 cu Franța și 0-37 cu SUA, cea care avea să cucerească și titlul, formația noastră a intrat în istoria rugby-ului, pentru că a fost un exemplu de pasiune și de dragoste pentru sport. Ca o recunoaștere a gestului de a lua parte la JO, care altfel ar fi rămas doar o simplă dispută SUA – Franța, în 2012, echipa națională de rugby a României din anul 1924 a fost introdusă în World Rugby Hall of Fame.

Președintele Federației Române de Rugby, Alin Petrache, spune că istoria îi obligă pe rugbyștii actuali să se ridice la înălțimea predecesorilor.

În link-ul de mai jos găsiți interviu cu Alin Petrache, președintele FRR, și ilustrație specială cu fotografii din meciurile de acum 98 de ani, precum și ilustrație cu medalia olimpică adjudecată în 1924.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Campioană până-n ultima etapă

Campioana României, Farul Constanța a învins-o aseară în Gruia pe CFR Cluj. Ardelenii au d…