Nu doar sportivii și-au măsurat talentul pe litoral, ci și bucătarii. Cei mai iscusiți chefi dar și câțiva amatori s-au întrecut în preparate spectaculoase din pește și fructe de mare la “Festivalul de gătit al Peștelui Românesc”.
Smokerul texan a atras privirile curioșilor, dar nici preparatele cu savoare locală nu au rămas mai prejos. Fiecare rețetă și-a spus propria poveste: de la reinterpretarea inspirată a unor rețele vechi până la preparatele tradiționale specifice Deltei, cum e această plachie din sturion.
“Călim legumele, ceapa, ardeii, am adăugat și niște pastă de tomate făcută în casă. Călite în untură de mangaliţa, apoi adăugăm peștele, păstruga pe care o facem pe grătar”, declară Florin Zeca, bucătar șef
Pentru pofticioși, oferta a fost irezistibilă.
“Voi găti o supă de midii. Este o combinație între o supă franțuzească, care se servea pe un pat de cartofi prăjiți și o data n-am avut cartofii prăjiți și-am făcut o improvizație: am adăugat un sos de usturoi cu roșie coaptă și cu leuștean”, declară Cristi Păpușoiu, bucătar șef
Festivalul a demonstrat că gătitul poate fi ridicat la rang de artă, iar rețetele prezentate sunt o sursă de inspirație pentru oricine vrea să aducă peștele în meniul de acasă.
Mâncărurile au fost completate de recomandările somelierilor, care au ales vinurile potrivite pentru aromele marine.
“La fructele de mare se asociază vinurile albe, preponderent Pinot Gri si Chardonnay și roze-urile merg foarte bine. La o caracatiță făcută pe jar, un Chardonnay ar fi bestial!”, declară Cristi Toader, somelier
Festivalul de gătit al Peștelui Românesc a fost un adevărat spectacol pentru toate simțurile: o experiență culinară și culturală, într-o atmosferă de vacanță.