Postul Crăciunului este mai scump anul acesta. În piețele din Constanța, prețurile la legume și fructe au crescut vizibil, la fel și la produsele specifice postului. Mulți oameni pleacă din piață cu sacoșele pe jumătate goale, pentru că aleg să ia la bucată, nu la kilogram, și doar strictul necesar. Comercianții recunosc că vânzările au scăzut, dar spun că nu au cum să reducă prețurile pentru că și costul de producție și transport este mai mare anul acesta.
La Constanța, pregătirile pentru Postul Crăciunului încep în piață, dar pentru mulți oameni vizita se transformă rapid în dezamăgire. Prețurile la legume, fructe și produsele de sezon au urcat atât de mult încât constănțenii pleacă acasă cu tot mai puține cumpărături.
Comercianții recunosc: vânzările au scăzut vizibil. Cei care vor să țină postul cumpără la bucată, nu la kilogram și aleg doar strict necesarul. Așa că din piață pleacă cu sacoșele pe jumătate goale.
O simplă privire asupra prețurilor explică situația: roșii – 10,50 lei/kg, ardei kapia – 12 lei/kg, dovlecei – 10,50 lei/kg, sfeclă roșie – 5 lei/kg, castraveți – 15 lei/kg, cartofi – 4 lei/kg, ceapă – 5 lei/kg, varză – 3 lei/kg, morcovi – 5 lei/kg, vinete – 7 lei/kg, țelină – 7 lei/kg, porumb – 2,50 lei/bucata, leuștean – 3 lei legătura, pătrunjel și mărar – 2 lei legătura, ridichi – 3 lei legătura.
Nici fructele nu mai sunt ieftine. Un kg de gutui costă 12,50 lei/kg, un kg de clementine- 10,50 lei/kg, un kg de prune- 10 lei, un kg de pere- 8,50 lei, un kg de mere este 5,5 lei, iar strugurii sunt 10 lei/kg.
Cât despre preparatele de post, cei mai mulți spun că preferă să gătească acasă în loc să cumpere mâncare sau conserve din supermarketuri.
Postul Crăciunului a început pe 15 decembrie și se încheie pe 24 decembrie. În cele 40 de zile vor fi mai multe dezlegări la pește, mai exact în toate zilele de sâmbătă și duminică, până pe 20 decembrie, inclusiv.
