O mamă care a fost internată recent împreună cu fiul său la Spitalul Județean Constanța, secția Pediatrie etaj 8, a atras atenția asupra condițiilor precare din unitatea medicală, în special în ceea ce privește hrana și facilitățile pentru pacienții minori.
Femeia a început prin a sublinia aprecierea față de personalul medical:
„Vreau să încep prin a spune că pentru cadrele medicale și personalul din spital am cel mai mare respect. S-au purtat exemplar, empatie, profesionalism, jos pălăria.”
Totuși, aceasta a criticat dur mesele oferite în secție:
„Mesele…pe care evident că le-am refuzat, în afara de aspect (neplăcut) și gust (neplăcut) nici măcar mirosul nu era unul plăcut… să se simtă ca e o mâncare gătită… Eu nu am putut să îi dau copilului meu așa ceva… Sunt oameni care nu își permit să refuze aceste mese… de ce trebuie să fie nevoiți să mănânce așa ceva?”
Problemele nu se limitează la hrana pacienților. Mama a semnalat și condițiile de cazare și igienă:
„Patul… nu are o barieră de protecție, a trebuit să pun noptiera lipită de mijlocul patului să nu îmi cadă copilul când doarme… Dulapurile în care fiecare pacient își ține lucrurile personale arată deplorabil, cred că sunt mai bătrâne decât mine… la baie bateria de la duș e plină de mucegai, în baie este un miros greu de suportat, ne țineam respirația când trebuia să folosim baia, până și copilul mă întreba de ce miroase urât acolo.”
Femeia a atras atenția și asupra taxelor pentru însoțitori:
„Pentru că pot sta internată cu copilul, pentru că are peste 3 ani, trebuie să plătesc taxa de însoțitor, 38 de lei/zi fără masă sau 60 lei/zi cu mese incluse. Dacă cineva nu își permite să plătească, copilul minor rămâne singur internat sau cum?”
În final, mama face un apel către conducerea spitalului:
„Chiar îmi doresc să se ia niște măsuri legat de lucrurile menționate pentru că eu chiar am fost revoltată de ce am văzut acolo… Ne mai mirăm de ce fuge lumea la privat… nu din cauza doctorilor, a personalului medical, ci din cauza condițiilor. Trist este faptul că sunt foarte mulți cei care nu își permit să meargă la privat și trebuie să îndure ce ați văzut în poze la spitalele de stat, pentru care plătim taxe vrem, nu vrem.”
Mâncarea la Spitalul de Urgență din Constanța este asigurată de o firmă privată de catering, în urma unei licitații publice. Contractul are o valoare de aproximativ 68 de milioane de lei, fără TVA, până în 2028, ceea ce înseamnă aproximativ 1,4 milioane de lei pe lună – tot fără TVA. Aceeași firmă primește și de la Spitalul de Boli Infecțioase 2,4 milioane de lei pentru hrană. Contractul a fost semnat în vara anului 2022 și este valabil până anul viitor.
