După o lună de post aspru, slujbe și rugăciuni, credincioșii musulmani sărbătoresc de astăzi Ramazan Bayram, sărbătoare care încheie Luna Sfântă.
Așa cum cere tradiția, prima zi de Bayram a început cu o slujbă la lăcașurile de cult, la care au luat parte doar bărbații. După slujbă, credincioșii au mers la cimitir pentru pomenirea celor plecați dintre noi. Copiii sunt cei care vestesc sărbătoarea și sunt răsplătiți cu dulciuri pentru bucuria pe care o aduc gazdelor. De altfel, Ramazan Bayramul este cunoscut și ca „Bayramul dulce”, denumire care provine de la baclavale specifice acestei sărbători.
” Sărbătorim după o lună de post începem din nou să intrăm în normalitate, după o lună în carde l-am ascultat pe creatorul nostru, ne-am supus voinței lui și poruncii lui și astfel am îndeplinit sper eu cu bine această îndatorire foarte importantă și al doilea stâlp al islamului.”
Veli Revan – imam Moscheea „Carol I”
Zilele de Bayram sunt o binecuvântare pentru musulmani, prilej de apropiere, de deschidere a sufletului și de împărtășire a bucuriei comune. De asemenea, pe parcursul celor trei zile de sărbătoare, credincioșii musulmani obișnuiesc să își viziteze rudele și prietenii, bucurându-se de cei dragi și cinstind memoria celor care au trecut la cele veșnice.
”Este o tradiție foarte frumoasă pe care eu o practic, se împart aceste dulciuri nu doar musulmanilor ci si vecinilor de pe scara si cand este si o sarbatoare sa ne imparta si ei noua.”
Subay Regep – profesor de religie
Muftiul Cultului Musulman din România, Iusuf Muurat, urează tuturor credincioșilor un Bayram cu multa sănătate și îndestulare. Conform datelor din Recensământul Populației și Locuințelor din 2021, în județul Constanța, trăiesc aproape 40 de mii de musulmani.