A început sezonul căpușelor. Un picnic la iarbă verde se poate sfârși cu o vizită la spital, dacă nu suntem suficient de atenți. Odată cu încălzirea vremeii crește și riscul să fim mușcați de căpușe, dacă petrecem timp în natură.
Chiar dacă în cele mai multe cazuri mușcatura căpușelor este inofesivă, există și riscul apariției unor boli grave, precum Lyme.
Din aprilie și până la începutul toamnei, prezența căpușelor este cea care îi îngrijorează cel mai tare pe constănțenii care petrec timp în natură, în parcuri sau la iarbă verde. Mușcătura căpușelor poate transmite afecțiuni grave, inclusiv boala Lyme sau febră butonoasă. Printre simptomele specifice bolilor transmise de căpușe se numără: febră, slăbiciune musculară, dureri de cap și înroșirea pielii.
Sute de pacienți ajung anual la urgențe mușcați de căpușe. Cei mai mulți pacienți au fost în 2019, când la Spitalul de Boli Infecțioase au ajuns până la zece pacienți mușcați de căpușe în numai 24 de ore.
Pentru a evita să fim mușcați de căpușe atunci când petrecem timp în natură, medicii ne sfătuiesc să folosim soluții de protecție, să îmbrăcăm haine deschise la culoare și să evităm fustele și pantalonii scurți.
Măsuri pentru îndepărtarea căpușelor din zonele verzi și din parcuri a luat și Primăria Constanța.
Riscul infecției cu boala Lyme sau febră butonoasă crește pe măsură ce trece mai mult timp de la momentul mușcăturii. În farmacii există şi teste rapide, care arată dacă aveţi sau nu infecţia cu Lyme.