marți, 25 iunie, 2024
Home Actualitate A început sezonul hamsiei

A început sezonul hamsiei

de Redacția Dotto

Pe litoral a început sezonul hamsiei. În piață o găsim cu 11 lei kilogramul, iar la cherhanale, o porție de hamsie cu mămăligă și mujdei se vinde cu 35 de lei.

O variantă mai ieftină, dar la fel de gustoasă este șprotul, spun bucătarii. La chioșcurile de pe faleză, acesta se vinde cu 15 lei suta de grame.

Cel puțin o tonă de hamsie se prinde zilnic în plasele pescarilor de la malul mării. Acesta este scos din apă la fiecare oră. Odată cu hamsia, pescarii scot din apă și sute de kilograme de șprot. Cele două specii de pește sunt foarte asemănătoare la gust. Șprotul este însă mai ieftin pentru ca este mai gras, in vreme ce hamsia este mai cărnoasă.

Pescarii din Constanța pescuiesc la plase fixe, numite taliene sau ies cu pescadoarele în larg, cu plase lungi pe care le remorchează. Și unii și alții trag de năvoade cu atenție, iau peștele și se indreaptă repede spre mal. Într-o zi bună, ajung să scoată profit frumusel.

Din bărci peștele ajunge direct în piețe și-n restaurante. Aici este preparat în funcție de preferințele turiștilor: pe plită, prăjit, afumat sau marinat.

În România se consumă în jur de 140.000 de tone de peşte anual, potrivit datelor de la Ministerul Agriculturii. Românii se îndreaptă în special către peștele cu mai puține oase. Astăzi, aproape că nu există restaurant în care să nu găseşti peşte în meniu. În urmă cu 16 ani, acesta era servit doar la cherhanale și restaurantele mari.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult