110.000 de elevi din județul Constanța s-au întors de astăzi la școală. Însă nu toți vor învăța anul acesta în cele mai bune condiții. Mii de elevi din județ s-au întors la ore în spații improvizate, fără apă curentă sau autorizații sanitare sau de incendiu. Cel puțin 15 școli din județ sunt încă în șantier, iar alte 23 intră în perioada imediat următoare în reabilitare. Autoritățile caută abia acum soluții pentru a nu se ajunge la cursuri online sau la ore cu durata redusă.
Prima zi de scoala a aglomerat soselele din oras cu masinile care ii aduc pe micuti la ore. In municipiul Constanta lucrarile care de desfasoara pe unele artere principale au dat si mai mult de furca parintilor.
Cu sau fara probleme in trafic, curtile scolilor de cartier s-au umplut la refuz azi dimineata.
„Buna dimineata ! Cum e-n prima zi de scoala ? Avem emotii. Cat de mari ? Eh… se vede, nu ?!…”
mămică
„Buna dimineata ! Emotii ? Buna dimineata. Nu. Nu ? Am mai facut asta o data”
mămica
Nu toti elevii au inceput anul scolar in conditii bune. In județ mai sunt incă localități fără apă potabilă curentă. Acolo, grupurile sanitare din școli primesc apa din bazine. 14 scoli nu au autorizație sanitara. Printre acestea și cea mai mare școală gimnazială din centrul Constanței: Scoala 3o.
„14 unitati de-nvatamant nu au primit autorizatie sanitara. Va dau un exemplu scoala 30 care are conectare la apa curenta, are conectare la canalizare dar nu are suficiente grupuri sanitare”
Sorin Mihai – seful ISJ Constanța
În curând, în Constanța, alte 23 de școli vor intra în reparații. Imediat după va începe cursa pentru relocarea elevilor.
„Ne asteptam in urmatorii 2 ani sa avem până la 14 mii de copii care vor trebui sa fie relocați. Vor fi spații insuficiente. Am avut câteva discuții astfel încât să ne asigurăm că nu vor fi făcute ore online. Acolo unde nu putem să ii relocăm, să găsim soluții de micșorare a orelor astfel încât să fim în trei schimburi”
Ionut Rusu – viceprimar Constanța
Intre timp, directorii de școli trebuie să aplice noile reguli privind instituirea salii de detenție și interzicerea telefoanelor mobile.
„Impreuna cu psihologul scolar o sa ajungem la cea mai buna formula sa zicem asa pentru ca elevii sa inteleaga ca au nevoie, din când în când, de momente de reflecție în care să mediteze asupra propriilor fapte. Cum e cu telefoanele mobile? Am dat comandă pentru cutiuțe. Ei trebuie să înțeleagă că tehnologia trebuie să îi ajute, nu trebuie să îi disturbe”.
Anamaria Ciubotaru – director Colegiu Pedagogic Constanța
In județul Constanța invata peste 110.000 de elevi.