Se cuvine să stabilim încă de la început ce este acela terorism de stat. Terorismul este adesea definit în patru termeni carcteristici: amenințarea sau folosirea violenței, un obiectiv politic – dorința de a schimba statu qou-ul, intenția de a răspândi frica prin savârșirea unor acte publice spectaculoase și țintirea intenționată a civililor.
Dacă ne uităm în istorie,vedem că Germania nazistă și Uniunea Sovietică sub conducerea lui Stalin, sunt frecvent citate drept cazuri istorice de terorism de stat. Recentul eveniment în care Belarusul a trimis un avion de vânătoare MiG-29 pentru a intercepta o aeronavă comercială la bordul căreia se afla un jurnalist, opozant al regimului de la Minsk, a readus regimul Lukașenko în centrul atenției după manifestațiile de anul trecut, interzise la un moment dat, dar care erau încurajate de liderul opoziției Svetlana Tihanovskaya care se afla în exil. Aeronava, care efectua o cursă Atena – Vilnius, a fost interceptată în spațiul aerian belarus, sub pretextul că la bord ar fi o bombă, și obligată să aterizeze pe aeroportul din Minsk. La aterizare, jurnalistul Roman Protașevici a fost arestat. Presa internațională scrie că patru agenți KGB ar fi pus la punct toată acțiunea și ar fi înscenat o alertă cu bombă la bordul aeronavei, Un gest care a inflamat toate cancelariile europene și a declanșat un scandal de proporții internaționale.
Dar cine este acest Roman Protaşevici? Cofondator al canalului de opoziție Nexta din Belarus, Roman Protaşevici este un jurnalist în vârstă de 26 de ani pe care serviciile de securitate belaruse l-au plasat anul trecut pe lista persoanelor implicate în activităţi teroriste. Tânărul este un fost colaborator al Nexta, o instituţie media care a jucat un rol important, în marele val de contestare faţă de realegerea în 2020 a preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, aflat la putere din 1994. El a înființat platforma Nexta după ce a fost exmatriculat de la Facultatea de Jurnalism din Minsk, platformă pe care milioane de oameni au putut urmări poveștile sale și informațiile despre regimul Lukașenko.
Protaşevici a fugit din propria țară în 2019, după ce devenise o țintă a președintelui și a ajuns în Polonia în același an, unde a cerut azil politic. El riscă acum să stea în închisoare cel puțin 15 ani sau pedeapsa cu moartea, care încă este aplicată în Belarus. Și se pare că dacă în Rusia există un Alexei Navalnîi, în Belarus mai nou imaginea nesupunerii, este reprezentată de acest Roman Protaşevici. Belarus, o țară în care libertatea cetățenilor este aproape complet eradicată, deorece regimul totalitar a reușit să elimine alegerile libere și să cenzureze libertatea de gândire.
După retragerea lui Nursultan Nazarbaev, președintele Aleksandr Lukaşenko a devenit șeful de stat cu cea mai mare vechime în funcție din spațiul ex-sovietic. Și ca imaginea să fie completă, al șaselea mandat de președinte l-a început prin depunerea jurământului pe furiș. Se spune despre Lukașenko, fost șef de kolhoz, că în țara sa cu 10 milioane de locuitori, ar fi conservat o mini Uniune Sovietică. De exemplu, regimul autoritar de la Minsk se sprijină pe serviciul secret KGB, care poartă în Belarus același nume pe care îl purta și pe timpul defunctei URSS.
Cel care a organizat după cum scrie presa internațională, acest comportament scandalos și ilegal al regimului din Belarus, care sigur va avea consecințe. Dealtfel, președinta Comisiei Europene Ursula von der Leyen, a declarat imediat după producerea incidentului, că responsabilii pentru actul de piraterie aeriană trebuie sancționați. Deocamdată nu știm cum se va întâmpla asta! Știm însă că în totalitarism, figura unui personaj politic principal este deobicei exaltată și vrea putere nelimitată, putere care se extinde în toate sferele economice, politice și sociale. De fapt, puterea merge până la Cer, pentru că poate înălța Mig-uri pentru a conduce la sol aeronave civile în care se află un jurnalist.
Nu credem că acest incident, se va sfârși cu o condamnare pe care care regimul de la Minsk o va ține în buzunarul de la piept căindu-se sincer, în timp ce va pilota avionul spre democrație. Este o altă criză susținută de dregătorii apocalipsei, care bat din nou tobele în piața publică, ca să înțeleaga tot occidentul că totalitarismul se caracterizează prin crearea unei ideologii a cărei aplicare are ca scop dominarea totală a societății. Deocamdată la Minsk, e liniște dar nu e mănăstire. E calm, dar nu e stațiune pentru contemplare apatică – e doar o ședință aflată în desfășurare, unde statul creează un monopol foarte solid în jurul mass-media, pentru a cenzura și manipula toate informațiile.