Parlamentul European a aprobat acordul comercial între UE și Regatul Unit

Bruxelles, 28 apr /Agerpres/ – Parlamentul European a votat acordul comercial post-Brexit încheiat de Regatul Unit şi Uniunea Europeană, depăşindu-se astfel ultimul obstacol în calea ratificării depline a documentului, transmit Reuters şi AFP.

Acordul comercial, un document de 1.250 de pagini, a fost adoptat cu 660 voturi pentru, cinci voturi împotrivă şi 32 de abţineri.

Informaţia a fost confirmată şi de eurodeputatul Guy Verhofstadt. ”@Europarl aprobă acordul comercial şi de cooperare UE-Regatul Unit! Primul acord comercial din istorie ce ridică bariere & elimină libertăţi? Un eşec pentru ambele părţi, dar mai bun decât nimic”, a scris pe Twitter fostul premier belgian.

Şefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a salutat votul din Parlamentul European şi a subliniat că punerea în practică a acordului comercial dintre UE şi Regatul Unit este esenţială.

”TCA (Acordul comercial şi de cooperare) marchează întemeierea unui parteneriat solid şi apropiat cu Regatul Unit. Implementarea fidelă este crucială”, a scris Von der Leyen într-un tweet.

La rândul său, preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a accentuat că Regatul Unit rămâne un ”prieten şi partener important” al Uniunii Europene.

”Salut sincer rezultatele votului Parlamentului European asupra acordului comercial şi de cooperare între UE şi Regatul Unit. El marchează un pas înainte major în relaţiile UE-Regatul Unit şi deschide o nouă eră. UE va continua să lucreze constructiv cu Regatul Unit ca prieten şi partener important”, a scris demnitarul european pe Twitter.

Votul Parlamentului European pune capăt unei perioade de peste patru ani de negocieri şi dezbateri dificile legate de ieşirea Regatului Unit din Uniunea Europeană, organizaţie din care ţara a făcut parte timp de 47 de ani.

Europenii i-au reproşat Londrei încălcarea Protocolului privind Irlanda de Nord inclus în Acordul de retragere a Regatului Unit din UE, lansând în luna martie o acţiune în justiţie după ce britanicii au extins unilateral perioada de graţie pentru controalele asupra importurilor de produse alimentare din Marea Britanie în provincia Irlanda de Nord.

Schimburile comerciale post-Brexit între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord sunt guvernate de Protocolul privind Irlanda de Nord din Acordul de retragere a Regatului Unit din Uniunea Europeană, cunoscut şi ca Acordul Brexit. Acest protocol a fost conceput pentru a proteja principiile Acordului din Vinerea Mare, din 1998, şi pentru a păstra deschisă frontiera dintre Republica Irlanda şi provincia Irlanda de Nord prin menţinerea regiunii în interiorul pieţei unice a UE.

Unda verde dată de eurodeputaţi pentru acordul comercial convenit in extremis pe 24 decembrie anul trecut a devenit urgentă, întrucât aplicarea cu titlu provizoriu a textului expiră vineri, 30 aprilie, iar Regatul Unit exclusese orice eventuală prelungire.

Votul, după o dezbatere de cinci ore, a fost însoţit de supunerea la vot a unei rezoluţii fără caracter obligatoriu, în care aleşii europeni califică Brexitul drept o ”eroare istorică”.

Relaţiile dintre Londra şi UE au fost afectate grav de decizia britanică de a părăsi piaţa unică europeană, măsură oficială de la 31 ianuarie 2020, dar devenită efectivă doar de la începutul acestui an.

În privinţa schimburilor comerciale, exporturile europene spre Regatul Unit au scăzut cu 20,2%, în timp ce importurile europene de produse britanice s-au redus cu 47% în cursul primelor două luni din 2021, potrivit Eurostat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

David Barnea, șeful recrutării spionilor, noul șef al MossadI

Un veteran al Mossad, despre care media israeliene afirmă că este specializat în recrutare…