Acvariul din Constanța, obiectivul de pe Faleza Cazinoului care atrage mii de turiști an de an, va rămâne închis și vara aceasta. Este pentru al doilea sezon estival consecutive când acvariul ține turiștii la ușă. Acesta a fost închis în februarie 2023, pentru lucrări de mentenanță, după ce o bucată din tavanul clădirii a căzut. Și de atunci stă cu lacătul pus.
Acvariul „Profesor Ion Borcea” din Constanța este o clădire emblematică aflată în centrul istoric al municipiului, pe faleza vizavi de Cazinou. Acvariul fost inaugurat în 1958 ca al doilea acvariu public din România, dupa cel din Bucuresti. Adăpostește o mare varietate de pești de apă dulce și sărată, precum și nevertebrate din Marea Neagră și migratori mediteraneeni. Cuprinde în total circa 2000 de pești din 60 specii.
„Exista dar e-nchis, imi pare rau. Se pare ca inca e-nchis”
turist
„Suntem cu copilul si am zis ca sa-l vizitam. Este anunt, ca e-nchis. Mai venim si anul viitor, nu-i nicio problema”
turistă
„Acvariul necesita reabilitari la fel cum am spus, foarte foarte amanuntite. E o problema de structura la care lucram. Am vorbit cu mai multi proiectanti, am luat legatura cu ei, asteptam sa ne dea o calculatie corecta a.i. sa putem sa introducem in bugetul pentru anul viitor o investitie serioasa la Acvariu”
Ioan Mihai Nache – directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii
Iar calculația, cum spune directorul Complexului, este așteptată de la începutul anului trecut. Între timp turiștii ajung până la ușa acvariului, se uită și pleacă.
„Veniti de la Acvariu ? De la Acvariu, dar vad ca este temporar inchis. Ati incercat sa intrati… Nu, n-am incercat c-am vazut afisul in geam si nu are niciun rost sa incercam sa intram atata timp cat este-nchis”
turistă
„Am vrut sa vedem daca este deschis. Si ? Si, nu este deschis, este inchis”
turistă
Clădirea care găzduiește Acvariul a fost construită la începutul secolului XX ca o anexă a Cazinoului și a funcționat ca restaurant până la reamenajarea ei ca spațiu destinat prezentării expoziției permanente de faună și floră acvatică.
„Ne-am dorit foarte mult sa incercam sa redeschidem sectia dar, pentru vizitatorii nostri si pentru siguranta lor am zis ca este mai bine sa ne aplecam atentia mai amanuntit asupra sectiei pentru ca e pacat, este un obiectiv important al judetului”
Ioan Mihai Nache – directorul Complexului Muzeal de Stiinte ale Naturii
In prezent, există un proiect de construire a unui nou Acvariu ce va fi situat în curtea Delfinariului. Va costa 15 milioane de euro, si va fi realizat in 3 ani prin fonduri europene. Noul acvariul din Constanța va fi mai mare decât cel din Tulcea, susțin reprezentanții Consiliului Judetean Constanța.