joi, 13 iunie, 2024
Home DOTTO News Alertă! Autoritățile au interzis culesul scoicilor și rapanelor din Marea Neagră

Alertă! Autoritățile au interzis culesul scoicilor și rapanelor din Marea Neagră

de Redacția Dotto

Este alertă pe litoral. Autoritățile sanitar veterinare au suspendat temporar culesul de scoici și rapane din Marea Neagră. Asta după ce au descoperit unele specii de alge în apă, care pot deveni toxice în anumite condiții. Scoicile și melcii consumă aceste alge, iar autoritățile suspectează că ar putea deveni periculoase. Pescarii și patronii de restaurante protestează și spun că nimeni nu a analizat carnea de scoică și că această interdicție îi va duce la faliment.

De astaiz scafandri care adunau scoici si melci rapanda de pe stanci si stabilopozi, nu mai au voie ca sa-si vanda recolta nicaieri pe Litoral. Probele de apa de mare duse la laborator in Bucuresti au gasit anumite specii de alge considerate ca pot fi toxice, cu valori crescute peste normal. Sunt organisme microscopice, unicelulare, care se inmultesc vara cand este foarte cald iar unele din ele pot sa secrete substante toxice: fito-toxine.

„Este un fitoplancton, este un fel de plantuță, sa-i spunem asa care traieste in apa si-n anumite perioade ale anului, poate sa aiba infloriri. Nu este vorba de o contamiare a apei. Acest fitoplancton actioneaza ca un fel de semnal de alarma, ca un trigger: daca depaseste anumite valori exista posibilitatea dar nu confirmarea certa c-am avea biotoxina in molusca”

Corina Ivanciu – director in cadrul DSV Constanța

Inspectorii ANSVSA au emis un comunicat prin care transmit că a fost suspendat pescuitul de midii și rapane în sectoarele 3 și 4 ale Mării Negre, asta înseamnă între Constanta și Năvodari, Agigea și Eforie și o parte din Mangalia pe o perioadă nedeterminată.

„De la primirea informarii celor de la Directia Sanitar Veterinara am demarat masuri in consecinta intrucât este vorba despre siguranta alimentara. S-au intensificat verificarile pe mare pentru respectarea suspendarii recoltarii din zonele 3 si 4 respectiv Baia Mamaia, Agigea si Mangalia”

Gabriel Popescu – director ANPA Constanța

Deocamdată nu se știe dacă rapanele și midiile sunt periculoase pentru că singurul laborator care ar putea să facă astfel de analize este în renovare, iar cei de la ANSVSA ar trebui să trimită probele de scoica în străinătate.

„Nu am prelevat in primul rand carne de midii, s-a prelevat apa de mare”

Corina Ivanciu – director in cadrul DSV Constanța

Decizia de a oprit recoltarea midiilor si a rapanelor pe litoral este controversata, chiar in randul oamenilor de stiinta. Biologii marini care studiaza litoralul romanec al Marii Negre de ani de zile, spun ca nu exista niciun stduiu care sa arate ca atunci cand o anumita alga se-nmulteste peste masura, scoicile si melcii devi la randul lor toxici si improprii pentru consum

„O parte dintre aceste alge, da, pot genera asa-numitele fito toxine care in Marea Neagra practic nu au ajuns niciodata la niste niveluri periculoase. Nu avem alge eminamente toxice”

Razvan Popescu – biolog

„Si este o mare problema: pescarii in curand vor intra in faliment deoarece rapana si midia erau o resursa importanta pentru activitatea economica a pescarilor. Acum noi ne-am reorientat deoarece din Romania nu mai vinde nimeni scoica si rapana si cumparam din Bulgaria, din Grecia si din Italia”

Sorin Manaila – patron cherhana

Una din algele-problema, are in mod normal concentrația in apa de 50 de mii la litru. Problemele recente au evidențiat concentrații de 20 de ori mai mari.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult