Vești bune pentru amatorii de delicatese marine. În curând, în meniurile restaurantelor, ei ar putea găsi și preparate din… alge marine, chiar din Marea Neagră.

Cercetătorii de la Institutul “Grigore Antipa” din Constanța au identificat patru specii de alge, care ar putea fi introduse în alimentația umană. Până să ajungă în farfuriile gurmanzilor este însă nevoie de punerea la punct a unui lanț de recoltare și procesare, capitol la care România este încă deficitară.

În țările asiatice precum China, Japonia sau Coreea, consumul de alge marine este ceva obisnuit. Plantele marine sunt  gustoase, versatile și pline de nutrienți. Deasemenea sunt sursă excelentă de de calciu, magneziu, zinc sau fier. În România astfel de delicatese sunt rar cerute în restaurante însă lucrurile s-ar putea schimba. Cel puțin 4 specii de alge marime ar putea fi recoltate din Marea Neagră. O spun chiar biologii de la Institutul Național de Cercetare și Dezvoltare Marină Grigore Antipa. Aceștia recunosc însă că procesul este unul îndelungat iar de la recoltare și pănă să ajungă în farfurie aceste plante, este nevoie de foarte mult timp.

Una dintre cele patru specii se numeste spaghetti de mare bogate în magneziu și minerale. Ele sunt recoltate din zone certificate ecologic din Franța sau Irlanda. O altă specie ce se va putea regăsi în Marea neagră, este salata de mare. Ele pot fi consumate crude, trase în ulei de măsline sau prăjite. Algele brune sunt si ele o specie comestibila care ar putea fi produse in Marea neagră. Există 2.000 de specii de alge brune. Din păcae însă pentru moment, deși în marea noastră există o adevărată comoară verde, singurele alge folosite de bucătarii români sunt cele din import.

Deocamdata nicio companie nu a cerut autorizare pentru recoltare. Asa ca pană atunci algele ajung mai întâi pe plaja, putrezesc si in fina sunt duse la groapa de gunoi. Cea mai mare cantitate stransa de catre Apele Romane de pe litoral a fost de 40.000 de tone într un singur sezon estival.

Anual, la nivel mondial, este exploatată o cantitate de 2 milioane de tone de alge.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…