duminică, 21 iulie, 2024
Home Actualitate Amenzi de 548.000 de lei aplicate de ITM Constanța în luna iunie

Amenzi de 548.000 de lei aplicate de ITM Constanța în luna iunie

de Redacția Dotto

În perioada 01-30.06.2024, Inspectoratul Teritorial de Munca Constanța a continuat  activitatea de verificare și control conform Programului Cadru de acțiuni pentru anul 2024, aprobat de Inspecția Muncii.

Astfel, echipele de inspectori de muncă din cadrul serviciului control relații de muncă, au efectuat un număr de 270 controale în urma cărora au sancționat contravențional 35 de angajatori la care au aplicat 41 de sancțiuni contravenționale.

Din cele 41 sancțiuni contravenționale aplicate, 30 au fost sancțiuni contravenționale cu amendă în valoare de 424.000 lei, respectiv 11 sancțiuni contravenționale cu avertisment conform prevederilor O.G. 2/2001.

Cu ocazia controalelor efectuate  au fost identificați 10 angajatori care foloseau muncă nedeclarată , unde au fost depistate 13 persoane fără forme legale de angajare sau pentru care contractele individuale de muncă nu au fost transmise în REVISAL, motiv  pentru care s-au aplicat sancțiuni  contravenționale cu amendă  în valoare de 260.000 lei.

Cele mai frecvente neconformități constatate: nu s-au încheiat contracte individuale de muncă în forma scrisă, contracte care nu s-au înregistrat și transmis în registrul general de evidență a salariaților anterior începerii activității, lipsa evidenței orelor lucrate de către salariați și nerespectarea, cu mai mult de 30 de zile, a datei de plată a drepturilor salariale.

Pentru neconformitățile depistate, inspectorii de muncă au dispus 175 măsuri obligatorii de remediere cu termene scadente de realizare. In domeniul securității și sănătății în muncă, au fost efectuate 132 controale , în urma cărora s-au constatat 36 neconformități, pentru care s-au dispus 36 măsuri obligatorii, cu termene scadente de remediere.

S-au aplicat 36 sancțiuni contravenționale, dintre care 5 sancțiuni contravenționale cu avertisment  și 31 sancțiuni contravenționale cu  amendă contravențională în  valoare totală de 124.000 lei.

Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă: instruirea necorespunzătoare sau incompletă a lucrătorilor în domeniul securității și sănătății în muncă, neacordarea echipamentului individual corespunzător de protecție lucrătorilor ținând seama de riscurile la care aceștia sunt expuși în funcție de domeniul de activitate.

În perioada 01-30 iunie , au fost înregistrate un număr de 134 sesizări ale cetățenilor, referitoare la neplata drepturilor salariale, netransmiterea în REVISAL a contractelor individuale de muncă, refuzul eliberării documentelor solicitate la cererea salariatului, neplata orelor suplimentare, neplata sporurilor, nerespectarea timpului de lucru și de odihnă,  neîndeplinirea masurilor dispuse cu ocazia altor verificări,  nerespectarea normelor de securitate și sănătate și a condițiilor de lucru. În conformitate cu prevederile O.U.G. 27/2002 privind reglementarea activității de soluționare a petițiilor, acestea au fost repartizate inspectorilor de muncă, pentru a se  efectua verificări și a se  formula răspunsuri în termenul prevăzut de lege de maxim 30 de zile.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult