Amenzi pentru minorii care fumează

Pentru a-i descuraja pe minori să fumeze, autoritățile își propun să schimbe legea și să introducă amenzi mai mari. În prezent, legislația din România nu sancționează minorii care fumează, drept pentru care eforturile de a combate consumul de tutun nu dau rezultate.

Tinerii sub 18 ani care aprind țigara în locurile publice, precum și la mai puțin de 200 de metri de unităţile de învăţământ vor fi amendați cu 500 de lei.

Astăzi nimeni nu se sfiește să-și aprindă țigara în jurul liceelor. Chiar dacă spun că sunt conștienți că fumatul poate avea consecințe fatale, spun că plăcerea pe care le-o oferă fumatul este mai presus decât pericolul. Nici chiar amenzile nu îi sperie pe liceeni.

30% dintre adolescenți spun că au fumat în ultima lună, arată datele Agenției Naționale Antidrog, iar 18% au făcut-o zilnic. Conform statisticilor OMS și ale Ministerului Sănătății din România, copiii tind să încerce produse din tutun de la vârste foarte mici. 28% chiar înainte de a împlini 10 ani, iar aproximativ 90.000 de copii cu vârsta între 13 și 15 ani au şanse mari de a deveni fumători zilnici.

Psihologii subliniază că este foarte important ca primele discuții despre vicii să fie purtate cu părinții, care ar trebui să le explice adolescenților ce este bine pentru dezvoltarea lor sănătoasă.

Aceleași sancțiuni se vor aplica și pentru adulții care fumează în spațiile publice închise, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise de la locul de muncă, locurile de joacă pentru copii și în cele destinate protecției și asistenței copilului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Sala Sporturilor din Constanța are un parchet unic în România, identic cu cel folosit în NBA

CSM Constanța a prezentat detalii legate de suprafața de joc recent achiziționată pentru S…