Necontenit luăm viața de la început. Am pășit în 2022, însă s-a schimbat doar anul, nu și realitatea economică sau cea politică. La întrebarea, „care este cea mai săracă țară din UE?”, cei mai mulți dintre noi vor răspunde, „România sau Bulgaria”.
Stau mărturie, datele oficiale care ne arată că în timp ce unii oficiali guvernamentali clamează creșterea economică, prin raportare la performanțele economice ale altor țări europene, în ceea ce privește indicatorul PIB pe locuitor(11.520 Euro pe cap de locuitor), ne situăm pe locul 26 în rândul UE-28. Așadar, în coada clasamentului. România rămâne în continuare o țară aflată în criză medicală, socială și economică și foarte deficitară la capitolul percepție. Nu înțelege chestiuni esențiale, cum ar fi că politicienii nu sunt altceva decât angajații celor mulți care se mai numesc și contribuabili. Nu doar ai alegătorilor lor sau ai alegătorilor în general ci sunt, pe perioada mandatului, angajații tuturor celor care plătesc taxe și impozite.
Însă putem constata că și în 2022, se simte în atmosfera politică, un soi de îngâmfare, uneori excesivă, care ne trimite la ființa superioară, care nu mai trebuie să răspundă după aceleași criterii și reglementări ca restul lumii. Sunt niște metehne ce dăinuie de decenii și care ne țin pe loc, în ciuda evidențelor, pentru că dacă ne uităm la miniștri, au și în 2022, alura aia de parcă ar avea o armă secretă pe care o vor scoate la înaintare, când ne vom aștepta noi mai puțin. Când de fapt, senzația generală este că autoritățile prin reprezentanții lor, îmbracă periodic haina universală a oboselii pandemice.
Asta după ce trag temeinic cu ochiul la țările din jur, ca să vadă ce se mai poartă pe acolo…pentru că ne place să fim mereu la modă. Tot ce trebuie să nu se întâmple în 2022, este să repetăm greșelile din 2021 și 2020. Am tot auzit anul trecut, domni din Ministerul Educației, care spuneau că școlile nu sunt focare de infecție, după care nu mai știau cum să lungească vacanțele. Cât despre senzația planetară, care este prețul energiei electrice, politicienii declarau că acesta se va micșora, când de fapt el se va majora, începând cu această primăvară, după expirarea perioadei de compensare și plafonare a prețului. Motivul: costul de achiziție a energiei electrice plătit de furnizori a explodat pe bursa autohtonă, fiind și de 4-5 ori peste cel din perioadele similare ale ultimilor doi ani.
Drept urmare, în prezent, majoritatea furnizorilor sunt pe pierdere. Sunt doar câteva mostre care scot în evidență hăul, la care au aderat autoritățile. Secretul în 2022, este ca cei din fruntea statului român, să nu mai simtă nevoia de intensitate vocală publică și să se comporte în continuare, asemenea unui președinte al Comisiei de Vizionare, în timp ce face planuri de viitor pentru niște autorități locale care de cele mai multe ori sunt exmatriculate. Nu este greu. Trebuie doar să faci cu adevărat ceva pentru comunitate, pentru oameni, fără să te duci în gâlceavă politică. În felul acesta politicianul coerent în acțiuni și doctrină, își va suspenda și senzația de șoim nedus la vânătoare. Dacă ne întoarcem la indicatorul PIB pe cap de locuitor, care ne arată că ne situăm pe locul 26 în rândul UE-28, o să înțelegem mai bine că acest status, este generat și de ierarhizarea inversă a problemelor cu care se confrunta România.
Deciziile proaste luate la nivel înalt, țin populația într-un prezent foarte colorat și mediocru, generând o migrație către alte state europene, unde există măcar puțină meritocrație și ceva mai multă competență. Până nu demult în peisajul de la noi, am văzut și încă mai vedem, doar vacarm și foșgăială. Cum ar fi tristul episod petrecut recent cu ordinul Ministerului Educației dat peste noapte, care a modificat media pentru acordarea burselor de merit de la 8.50 la 9.50, ordin care afectează peste 700.000 de școlari.
Este un un carnaval în care dincolo de mască nu se află obrazul, ci o a doua mască. Tocmai de aceea ar fi indicat ca în acest 2022 în care am pășit de câteva zile, să nu mai existe decizii proaste și nici personaje politice lipsite de simțul ridicolului. 2022 ar trebui să fie anul conștientizării, nu anul dedicat Smarandei Brăescu, așa cum au votat parlamentarii la sfârșitul lui 2021, fără să știe despre ce este vorba și nici cine este această doamnă. Vine un moment în viață în care chiar trebuie să te retragi…și să te apuci de scris cărți, fie ele și de bucate, pentru că VARZA se poate găti în nenumărate feluri.