Apel disperat pentru repatrierea unui comandant de navă

Disperare mare într-o familie din Constanța, care nu reușește să aducă acasă trupul neînsuflețit al unui comandant de navă decedat în voiaj, pe mare. China refuză debarcarea marinarului, incinerarea trupului neînsuflețit și repatrierea urnei din motive care țin de pandemie.

Cazul a ajuns în atenția Federației Internaționale a Transportatorilor și a Sindicatului Liber al Navigatorilor din România, care încearcă acum să ajute familia greu încercată.

Comandantul român Dan Sandu a murit pe 19 aprilie la bordul unui vas sub pavilion Liberia. Nava aflată în marș în acel moment a fost direcționată de proprietar spre un port din Indonezia pentru debarcarea trupului celui decedat și îmbarcarea unui alt comandant. Surpriză însă. Autoritățile indoneziene au spus NU, iar agenții navei au contactat alte porturi din Sud-Estul Asiei. Fără succes însă.

Pe 5 mai nava a ajuns la Shanghai, unde a trecut în proprietatea altor armatori. Însă coșmarul familiri Sandu nu s-a oprit. Autoritățile chineze au transmis și ele că nu permit debarcarea comandantului, decât dacă este acesta este incinerat, cu promisiunea că vor repatria urna. Familia comandantului a respins vehement incinerarea, dorința rudelor fiind să îl îngroape creștinește. Când au aflat că există pericolul ca trupul marinarului să fie aruncat în mare, familia s-a răzgândit și a acceptat, în scris, incinerarea. Însă nici această variantă nu pare a fi suficientă.

Pentru a aduce rămășițele comandantului înapoi acasă, familia se agață cu disperare acum de ajutorul autoritățile române și cele internaționale și speră ca
Federația Internațională a Transportatorilor și a Sindicatul Liber al Navigatorilor din România să aibă un cuvânt greu de spus în repatrierea urnei cu cenușă.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Reacția MAE în cazul marinarului român ucis în largul Omanului: Urmărim activ investigaţia privind asasinarea cetăţeanului român

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) transmite că va acorda întreaga asistenţă necesară şi …