IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului este urmărit penal de procurorii DNA pentru săvârșirea infracțiunii de cumpărare de influență, în scandalul dezvăluit de jurnaliștii de la Recorder. Teodosie a fost chemat la DNA Constanța pentru a i se aduce la cunoștință acuzațiile.

Practic, arhiepiscopul Teodosie este acuzat că a acceptat de la un fals om de afaceri o propunere de finanțare de la bugetul statului, pentru un comision de 20 %. În imagini, Teodosie apare acceptând afacerea și spunând ”e mană cerească pentru noi”.

În luna iulie a anului 2023, suspectul Petrescu Teodosie ar fi promis suma de 160.000 lei unui om de afaceri (martor în cauză), reprezentând un procent de 20% din suma de 800.000 lei, pe care acesta din urmă ar fi trebuit să o obțină pentru Arhiepiscopia Tomisului, în urma folosirii influenței pe care ar fi afirmat că ar fi avut-o asupra funcționarilor cu drept de decizie în această privință din cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte„, se arată în comunicatul DNA.

Potrivit investigației Recorder, Teodosie îl pune în legătură pe falsul om de afaceri cu consilierul său pentru a discuta detaliile, inclusiv cum poate fi plătit acest comision de 20%. Ulterior, Arhiepiscopia Tomisului a și trimis la Secretariatul de Stat pentru Culte o cerere de finanțare de circa 800.000 de lei, dar a retras-o. Alături de Teodosie, în dosarul penal este cercetat și un consilier din cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, pentru săvârșirea infracțiunii de complicitate la cumpărare de influență. Ambilor suspecți li s-au adus la cunoștință acuzațiile procurilor anticorupție.

La acea discuție ar fi participat și celălalt suspect, acesta fiind cel care ar fi negociat cu omul de afaceri termenii în care urma să fie pusă în practică „înțelegerea” respectivă. Suma de 800.000 lei ar fi urmat să fie utilizată pentru finanțarea unor lucrări de construcție ori reabilitare a unităților de cult aflate în subordinea Arhiepiscopiei Tomisului”, spun procurorii.

Până la momentul redactării acestei știri, Arhiepiscopia Tomisului nu a transmis niciun punct de vedere în legătură cu acest subiect.

O reacție a venit însă din partea Patriarhiei Române. Purtătorul de cuvânt al instituției, Vasile Bănescu a afirmat că „autoritățile judiciare, ca și cele bisericești, sunt firesc interesate de elucidarea oricărui caz de corupție reală. Sancționarea și combaterea acestui flagel societal, care poate afecta inclusiv Biserica, este în primul rând o datorie morală. Una a cărei împlinire onorează și a cărei neîmplinire dezonorează. Legea civilă și legea morală sunt date pentru a fi respectate spre binele comunității, inclusiv ecleziale”.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…