Arta statului pe loc. Vara toate problemele pe care le are un mare oraș, parcă nu mai sunt atât de mari și de multe. Asta pentru că e mult mai important turismul, timpul liber și emanciparea socială. Și tot vara, senzația că autoritățile conduc ireproșabil o urbe este mai accentuată.
Parcă printre codurile portocalii de caniculă, vezi numai oameni care au preocupări boeme, iar de pe pajiștea unde obișnuiesc să joace golf, își scot trusa de crose, pentru a mai lansa o minge spre singura gaură cu adevărat importantă, aia din buget. Este numai o iluzie optică. De fapt oamenii care pornesc spre și dinspre litoral, sunt sfătuiți de autorități să folosească rute ocolitoare, pentru că drumurile ne-au rămas cam mici. Vara mai mult ca niciodată, se vorbește despre șoferi…cea mai disprețuită categorie socială din România. Șoferi care circulă pe contrasens pe autostradă, dar care plătesc, taxe la taxe, accize în taxe și TVA la accizele din taxe plus impozite substanțiale la bugetul local. Întrebarea firească este, ce fac autoritățile cu banii din impozitele auto? Și să nu spuneți că reclădesc România, sau că fac parcări supraetajate. Tocmai de aceea, ar fi indicat să se inițieze încetarea focului pe anumite domenii strategice.
Am tot văzut de-a lungul timpului, autorități care înțeleg populația doar în regim personal, economia locală ca pe o temă de cerc restrâns, iar viitorul, probabil că este un subiect cu acces exclusivist, dacă ne uităm la schițele Complexului Sportiv Constanța, cu arenă de tenis inclusă, ce ar trebui construit pe locul fostului stadion Farul de pe strada Primăverii. Căci așa se lăudau autoritățile cu ceva timp în urmă, chiar dacă strada Primăverii se prezintă ca și cum acolo s-a născut o tornadă, care mai apoi a plecat într-o parcare cu rulote. Și trebuie să recunoaștem că schițele arată bine, iar din punct de vedere arhitectonic Complexul Sportiv, a cam luat fața Operei din Sydney.
Evident că ne-am dori ca toate aceste obiective să nu fie doar niște vorbe-n vânt, niște zgomote care imită vâjâitul crosei când dă pe lângă minge. Ar fi în regulă dacă toate astea, nu ar reprezenta ratările unor autorități care cu greu înțeleg că pentru a conduce cu adevărat un oraș civilizat, îți trebuie ceva mai mult decât un echipament de golf și o prezentare în Power Point. Constanța a rămas în urmă la mai toate capitolele și le știm cu toți foarte bine. Constanța se pare că a făcut un salt înapoi, de la calendarul Gregorian la calendarul Coronarian, pentru că inima ei parcă bate mai încet, zilele se întind, termenele se lungesc iar progresul se tot amână.
Nu și reabilitarea Cazinoului, ca să fim corecți până la capăt. Stăm cantonați în trecut dar facem schițe arhitecturale pentru viitor. E un paradox până la urmă. Trecutul e ca un fel de controlor implacabil care te prinde fără bilet în autobuz și nu numai că te amendează, dar o face în așa fel încât să te știe toți călătorii. Prin urmare, să facem urbanism modern, parcări cu plată dar și fără și evident să nu ne mai punem pe așteptat, fiindcă din nesfârșita noastră așteptare s-a născut arta statului pe loc.