vineri, 14 iunie, 2024
Home DOTTO News Atenție, a început sezonul căpușelor! Iată sfaturile medicilor

Atenție, a început sezonul căpușelor! Iată sfaturile medicilor

de Redacția Dotto

A început sezonul căpușelor. Cel puțin 7 pacienți se prezintă zilnic la camera de gardă a Spitalului de Boli Infecțioase din cauza mușcăturii acestei insecte. Starea unuia dintre pacienți a fost atât de gravă, încât a fost nevoie să fie internat în secția de terapie intensivă, după ce a fost diagnosticat cu febră butonoasă.

De cele mai multe ori, mușcătura de căpușă provoacă doar o ușoară iritație sau o umflătură. Dar sunt și situații în care poate duce la apariția unor boli grave precum borelioza, boala Lyme sau encefalita de căpușă.

„Întepatura de capuse poate sa transmita doua afectiuni : una este febra butonasa si cealalta este boala Lyme. Febra butoanoasa de regula apare in perioada de primavara-vara si toamna. Se manifesta prin febra, printr-o eruptie maculo-papuloasa ca un buton, iar la locul unde unde inteapa capusa, apare o leziune care are aspectul unei arsuri de tigareta”

dr. Claudia Cambrea – medic boli infectioase

Cei care descoperă o căpușa pe piele trebuie să meargă urgent la medic, să nu încerce să o îndepărteze singuri.

„Nu trebuie insistat foarte mult pentru indepartarea lor pentru ca se pot produce alte leziuni si sa conduca la supra-infectii bacteriene, nu trebuie insistat ca trebuie indepartata in totalitate capusa, pentru ca de fapt richetiile, cele care sunt raspunzatoare de transmiterea bolii, se afla in intestin si nicidecum la nivelul capului”

dr. Claudia Cambrea – medic boli infectioase 

În parcurile și spațiile verzi din Constanta autoritățile au început dezinsecția pentru combaterea capușelor, tânțarilor, muștelor și gândacilor. Timp de mai multe luni vor fi aplicate tratamente cu o soluție insecticidă cu concentrație 2%, care nu este toxică pentru oameni și animale.

„Acțiunile de dezinsectie se desfasoara de doua ori pe luna până in luna octombrie. Tratamentele impotriva tantarilor, capuselor, gandacilor sau paianjenilor au loc in tot orasul, atunci cand conditiile meteorologice permit”

Luminita Lare – Primaria Constanta

Medicii infecționiști ne recomandă să tratăm înțepătura de căpușă cu maximă seriozitate. Animalele pot fi protejate cu tratamente anti-parazitare, ori zgărzi de protecție impregnate cu substanțe care alungă paraziții.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult