În pragul Sărbătorilor de iarnă, o perioadă în care consumul tradițional de carne de porc și alte produse de origine animală crește, autoritățile din comuna Lumina fac apel la cetățeni să achiziționeze produsele alimentare doar din unități autorizate sau înregistrate sanitar veterinar. 

Și Direcția Sanitar Veterinară a intensificat controalele cu atenție sporită asupra condițiilor de igienă producere, depozitate, transport și valorificare a cărnii de porc și a produselor derivate. Inspectorii sanitar veterinari subliniază că sacrificarea porcilor pentru consum public trebuie să aibă loc doar în abatoare autorizate, unde se efectuează obligatoriu și examenul trichineloscopic.

Cât despre sacrificarea porcilor în gospodăriile populației, inspectorii spun că această carne se va consuma doar în familie. În acest caz, proprietarii animalelor sunt cei care trebuie să efectueze examenul trichineloscopic în locațiile stabilite la nivelul județului Constanța.

Medicii spun că trichineloza poate avea consecințe fatale pentru cei care consumă carne infestată. Larvele parazitului se localizează în diferite părți ale corpului porcului, iar consumul de carne crudă sau insuficient preparată termic poate duce la îmbolnăvire.

Lista completă cu locațiile unde se poate efectua examenul trichineloscopic la lumina este publicată pe site-ul primaria-lumina.ro.

Pentru Lumina, puteți apela numărul de telefon 0721/203206. Programul de funcţionare, la sediul DSVSA Constanța, este de luni – sâmbătă, de la ora 830 la ora 1530, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400, iar la nivelul Circumscripțiilor Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Oficiale, programul de funcționare este de luni – sâmbătă, de la ora 830 la ora 1630, iar în zilele de duminică de la ora 830 la ora 1400.

Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 28,56 lei, TVA inclus, transmite administrația locală.

Check Also

Se oprește apa în Constanța. Vezi dacă ești afectat!

T: Mai multe cartiere din Constanța fără apă   Mai multe cartiere din Constanța nu vo…