Autopsia celor șapte paciente care și-au pierut viața în incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase arată că acestea s-au chinuit îngrozitor până în ultima clipă. Pentru recunoașterea oficială, rudele au fost chemate să dea probe ADN înainte să revendice trupurile neînsuflețite.
În urma tragediei se la Spitalul de Boli Infecțioase au rămas 7 familii distruse și deocamdată niciun vinovat. Paraschiva Datcu avea 75 de ani: s-a internat la Boli Infecțioase imediat ce a aflat că are COVID. A fost unul dintre cei șapte pacienți pe care focul i-a surprinsa la Terapie Intensivă.
Maria Stoica avea 70 de ani și s-a internat la Infecțioase cu simptome de răceală. Testul a arătat că contractase noul coronavirus, iar la scurt timp după internare a fost transferată în secția de ATI, care a devenit vineri un sicriu.
Iliana Satcău este o altă victimă. Femeia avea 65 de ani și a fost adusă de nora ei la Constanta. A stat doar 2 saptamani în spitalul COVID, care a ars. Fiul ei Cătălin a venit din Italia să-i fie alături când a aflat că a fost transferată la Terapie Intensivă. Astăzi, plânge la mormântul ei.
Spitalul de Boli Infecțioase din Constanța era ca o bombă cu ceas. Ultimul control al pompierilor din luna februarie a subliniat nereguli grave. Conducerea spitalului a fost avertizată că instalația electrică poate ceda în orice clipă și că instalatia de stins incendiu nu funcționează și a fost somată să ia măsuri.
În ciuda declarațiilor, secția de ATI s-a făcut scrum, iar șapte pacienți au murit.
Tragedia a dat startul mai multor anchete care se derulează în paralel. Cazul este investigat de procurori și experții în explozii, de pompieri și de Corpul de Control al Premierului.
Între timp și avocații se pregătesc pentru procese. În instanță urmează mai multe acțiuni pe fond civil și penal.