Dimineață cu alarme la Constanța. Locuitorii s-au trezit astăzi în sunet de sirene, dar fără motiv de panică. A fost doar un exercițiu organizat de autorități. ISU Constanța a testat sistemele de avertizare pentru situații de urgență, pentru a se asigura că acestea vor funcționa la parametri optimi în caz de nevoie. Deși autoritățile au anunțat exercițiul și au îndemnat la calm, mulți constănțeni spun că s-au speriat fiind convinși că de existența unui pericol real.
„Miecurea Alarmelor” cum a fost denumita de Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, a adus din nou sunetul sirenelor electrice instalate pe cladirile inalte din Constanta. În cadrul exerciţiului de astazi, a fost acţionat semnalul „Alarmă la dezastre”, care presupune iminenţa producerii unor calamităţi cu impact major asupra comunităţilor. Semnalul sonor este compus din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de 10 secunde.
Prin intermediul acestor mijloace de alarmare pot fi transmise semnale acustice cu diferite semnificaţii sau pot fi transmise mesaje vocale preînregistrate, care vizează anumite măsuri pentru comunitate. Conform ISU Dobrogea, acest exerciţiu este desfăşurat în contextul organizării la nivel naţional a evenimentului Săptămâna Protecţiei Civile, în perioada 26 februarie – 4 martie 2o25.
”Le recomandăm cetățenilor să rămână calmi și să își continue activitățile obișnuite, urmărind în paralel informările oficiale. În cazul unor situații reale, mai multe informații vor fi transmise prin intermediul mesajelor RO-ALERT, al aplicației DSU și al altor surse și canale de informare ale structurilor pentru situații de urgență, precum și de posturi de radio sau televiziune.”
Anamaria Stoica – purtător de cuvânt ISU Dobrogea
Cele mai întâlnite situaţii în care este alarmată populaţia, prin intermediul sirenelor electrice şi electronice, au loc pe timpul inundaţiilor, când este semnalată producerea unor viituri. De asemenea, sistemul de înştiinţare – alarmare poate fi utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanţe periculoase sau în cazul ruperii unor baraje hidrotehnice.