Banii se ieftinesc, din ce în ce mai mult, pe piaţa monetară
Home Economie Banii se ieftinesc, din ce în ce mai mult, pe piaţa monetară
Economie - sâmbătă 23 ianuarie 2021

Banii se ieftinesc, din ce în ce mai mult, pe piaţa monetară

Ca o consecință, oamenii vor aştepta evoluţia viitoare a pieţei şi vor fi mai puţin atraşi să economisească din cauza ratelor mici de dobândă. Inflaţia poate lovi vital chiar în valoarea capitalului inițial, dacă nu acordăm atenție alternativelor de plasare a resurselor.

BNR a anunțat vineri, 15 ianuarie, reducerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 1,25% pe an, de la 1,50 % pe an, începând cu data de 18 ianuarie 2021, în urma şedinţei Consiliului de Administraţie.

De asemenea, BNR a anunțat și scăderea de dobânda pe care o plăteşte la depozitele atrase de la bănci, de la 1% la 0,75%.

Dobânda de referință este dobânda pe care banca centrală o plătește instituțiilor și rata pe care o percepe atunci când trebuie să se împrumute. Ratele dobânzilor de referință dețin un rol esențial în sistemul financiar și în cel bancar, precum și în economie în ansamblu, fiind cel mai mare instrument al unei bănci centrale atunci când vine vorba de gestionarea economiei.
Decizia de reducere graduală a dobânzilor vine în conformitate cu evoluția pieței şi a inflației, repere fundamentale ale băncii naționale, a cărei strategie de politică monetară este ţintirea directă a inflaţiei.

Așadar, strâns legată de dobândă este rata anuală a inflației care a continuat să scadă în ultimele două luni ale anului 2020, coborând la 2,06% în decembrie, marginal sub nivelul prognozat.
Deși nominal avem de-a face cu dobânzi pozitive, în realitate, asistăm la o dobândă real negativă dacă o corelăm cu inflația.
La un nivel al inflației de 2% versus dobânda de 1,25% , observăm un diferential de 0,75%.
Cu alte cuvinte, inflaţia poate lovi vital chiar în valoarea capitalului inițial, dacă nu acordăm atenție alternativelor de plasare a resurselor care să ofere cel puțin conservarea valorii economiilor.

Este evident că banii se ieftinesc, din ce în ce mai mult, pe piaţa monetară.
Indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei, a scăzut până la 1,59% după decizia BNR de ajustare a dobânzilor.
ROBOR ar mai putea să scadă, având în vedere că BNR are acum o dobândă la facilitatea de creditare de 1,75%, ceea ce înseamnă că băncile s-ar putea împrumuta de la banca centrală la această dobândă şi nu din piaţă, la dobânzi mai mari. 

În perioadele de creștere economică lentă, ratele dobânzilor sunt, de obicei, reduse, în încercarea de a stimula economia. Atunci când ratele dobânzilor sunt mai mici, băncile vor prefera să împrumute bani clienților săi, decât să îi depună la banca centrală.

Ca o consecință, oamenii devin mai susceptibili în a împrumuta bani și mai puțin atrași să economisească din cauza ratelor mici de dobânda. Acești factori au ca efect încurajarea populației să cheltuiască sau să investească mai mulți bani, cu alte cuvinte, stimulează economia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Verificați și

Impactul pandemiei în industria auto și a finanțelor personale

Industria auto este printre cele mai afectate sectoare economice de pandemia Covid 19. Anu…