luni, 24 martie, 2025
Home DOTTO News Bibanul, ca la el acasă

Bibanul, ca la el acasă

de Redacția Dotto

Bibanul-de-mare, vedeta Mării Mediterane și-a găsit o casă nouă la noi, în Marea Neagră. Doi biologi de la Institutul de Cercetări Marine din Constanța au demonstrat că acest pește se poate adapta perfect în apele noastre. După 10 luni de experiment, un exemplar a trecut deja pragul de 300 de grame. O veste excelentă atât pentru investitori, care pot face profit, cât și pentru clienții cherhanalelor care vor putea mânca biban proaspăt pescuit.

În cele două bazine de la institut, 150 de bibani sunt acum pregătiți să ajungă în farfurii. Timp de un an, temperatura apei a fost menținută artificial între 15 și 20 de grade Celsius, condiții ideale pentru creșterea și dezvoltarea puieților de biban.

„Am analizat carnea peștilor crescuți în bazin și a celor din mare și am constatat că sunt identice. Bibanul de aici este similar cu cel din fermele de acvacultură din Marea Mediterană. Este un pește cu un conținut proteic ridicat, undeva între somon și cod, foarte hrănitor.”

Magda Nenciu, cercetător științific, INCDM Grigore Antipa

Puietul de lavrac a fost adus din apele calde ale Italiei, iar biologii au monitorizat zilnic calitatea apei, menținând parametrii sub control pentru a asigura o dezvoltare optimă.

„Experimentul s-a încheiat cu succes! În doar un an, bibanii au ajuns la dimensiunea comercializabilă. Când au ajuns la noi, aveau doar două luni, iar timp de zece luni au fost crescuți în laborator. Este o specie rezistentă, se adaptează bine la temperaturi scăzute, ceea ce o face ideală pentru condițiile din România. Bibanii sunt gustoși, echilibrați nutrițional, iar puietul poate fi adus din Grecia sau Marea Mediterană pentru a fi crescut în fermele locale. Singura provocare este că sunt mai sensibili și trebuie vaccinați prin contact.”

Victor Niță, biolog, INCDM Grigore Antipa

Succesul acestui experiment ar putea avea un impact economic semnificativ. În prezent, românii consumă în proporție de 90% pește din import, iar doar 10% provine din producția locală. Marea Neagră este monitorizată constant de specialiști, iar în ultimii ani, temperatura apei a crescut, permițând unor specii să se adapteze mai ușor. Printre acestea, bibanul devine un candidat ideal pentru fermele marine din România.

„Se pot face ferme în Marea Neagră, condițiile sunt favorabile pentru acvacultură.”

Sorin Mănăilă, proprietar cherhana

Specialiștii sunt de acord: revitalizarea acvaculturii este esențială pentru economia României. Iar odată cu schimbarea legislației și licitarea suprafețelor de apă din Marea Neagră, acest obiectiv devine din ce în ce mai realizabil.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult