Bilanț estival

Un caldă, alta rece la finalul sezonului estival. În timp ce hotelierii de la malul mării se laudă cu încăsări mari, comparabile cu cele de dinainte de pandemie, patronii de restaurante, terase, baruri și operatorii de plaje se plâng că vara aceasta aproape că au dat faliment.

Majoritatea antreprenorilor din Mamaia dau vina pe lipsa de personal și pe autorități, care le-ar fi pus bețe în roate, dar și pe lărgirea plajelor, care au alungat turiștii din nordul litoralului fie în stațiunile din sud, fie în Bulgaria. Iar veștile pentru vara anului viitor nu sunt deloc bune. Afaceriștii spun că vacanțele la malul mării vor fi mai scumpe, date fiind majorările la plata utilităților. Rămâne de văzut dacă o dată cu prețurile va crește și calitatea serviciilor.


Pentru operatorii de plaje, sezonul estival 2021 a început cu întârziere. Din cauza lucărilor pentru lărgirea plajelor, sectoarele de nisip au fost predate concesionarilor abia la 1 iulie și cu multe restricții. Pe suprafețele noi ei nu au avut voie să așeze niciun șezlong și nici să construiască beach baruri.


Nici pentru restaurante lucrurile nu au stat mai bine. Lipsa personalului calificat și-a pus amprenta pe calitatea serviciilor, care a scăzut anul acesta. Iar sprijinul statului a lipsit cu desavarsire.

Iar veștile proaste nu se opresc aici. Majorarea prețurilor la utilități și lipsa unei predictibilități va aduce și vacanțe mai scumpe la malul mării în vara lui 2022. În cel mai optimist scenariu, un concediu la Mamaia va costa doar cu 10% mai mult ca anul acesta.

Cat despre actuala situație pandemică, proprietarii de restaurante, terase sau baruri spun ca singura solutie ca sa nu se ajungă la a pune lacătul pe afaceri este ca HORECA să fie scoasă de sub incidența cazurilor de COVID, iar restrictiile impuse în ceea ce privește capacitatea de ocupare a localurilor să nu afecteze persoanele vaccinate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Vezi și

Vești proaste de la brutari. Pâinea, mai scumpă

Vești proaste de la brutari. Pâine s-a scumpit deja cu peste 10 la sută, iar prețul va con…