ISU Dobrogea a contabilizat astăzi acțiunile sezonului estival, împreună cu polițiștii Anti-Drog și Autoritatea Națională Sanitar Veterinară.
Inspectorii sanitar-veterinari au dat amenzi de aproape cinci milioane de lei, în urma controalelor făcute pe litoral în timpul sezonului estival, iar peste 30 de unităţi au fost închise.
A fost un sezon marcat de vânt , furtuni și valuri mari pe Litoral, în care salvamarii s-au certat cu turiștii imprudenți și teribiliști. Ambulanțele SMURD trimise de ISU Dobrogea au făcut du-te vino toată vara pe plajele din stațiunile estivale. Peste 90 de turiști scoși din apă de salvamari au fost resuscitati de medicii SMURD și transportați cu ambulanța la spital. Ambarcațiunile pompierilor au lucrat cot la cot cu serviciile de salvare de pe plaje.
„Colegii noștri au salvat din mediul acvatic 43 de persoane. Din păcate, 18 persoane adulte și-au pierdut viața” a precizat Anamaria Stoica , a spus Anamaria Stoica, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.
Vara care s-a încheiat a fost marcată de fenomenul drogurilor pe Litoral. Polițiștii anti-drog aflați sub acoperire au fost printre mulțimi la toate festivalurile și petrecerile de la mare. Mai mulți dealeri au fost reținuți de către agenții aflați sub acoperire iar inspectorii Agenției Anti-Drog i-au tratat pe consumatorii care au intrat în criză.
„Au fost acordate servicii specializate medicale, psihologice și sociale pentru 52 de persoane”, spune comisarul șef Daniel Gheorghe, șeful Centrului Regional Constanța , din cadrul Agenției Naționale Anti-Drog.
Cel mai celebru caz rămâne, din păcate, al șoferului de 19 ani care s-a urcat la volan drogat cu 6 substanțe interzise și-a omorât doi tineri la intrarea în 2 Mai. În cazul lui, poliția a eșuat în a-l depista drogat și -a evita două decese. Pericolele pentru turiști au fost contracarate și de agenții sanitari-veterinari care au închis 3o de firme care vindeau mâncare în statiuinile de la malul marii .
“În urma controalelor s-au constatat deficienţe cu privire la : comercializarea directă către consumatorul final a produselor alimentare în spaţii neaprobate sanitar veterinar; nerespectarea normelor sanitare veterinare privind întreţinerea spaţiilor de prelucrare, depozitare şi valorifcare a produselor alimentare; depozitarea necorespunzătoare a produselor alimentare; lipsa documentelor care să ateste trasabilitatea produselor”, a transmis ANSVSA.
Inspectorii sanitar-veterinari au amendat 470 de unități alimentare, totalul sancțiunilor însumând 5 milioane de lei.