Bilet emoționant, în pereții Cazinoului

Un bilet scris în limba germană de un deţinut politic care a lucrat la renovarea Cazinoului în anii 50 a fost găsit în zidurile acestuia, după peste 70 de ani, Descoperirea a fost anunţată de șeful de șantier, care a dus biletul la Muzeul de Istorie. Acest bilet va fi expus publicului zilele următoare.

Muncitorii lucrau la peretele dinspre mare al sălii principale de spectacol a Cazinoului când au descoperit biletul, care i-a emoționat pe toți cei care se aflau în încăpere. Acesta era ascuns într-o cutie de chibrituri.

Cazinoul Constanţa a fost renovat la începutul anilor 1950 cu ajutorul deţinuţilor politici. Biletul găsit în perete, e redactat în limba germană de către unul dintre deţinuti, din Sibiu.

„Iubite prieten ce vei găsi aceste rânduri, Dumnezeu să te binecuvânteze. Sunt aici ca deţinut politic din 16 iulie 1951. Am fost condamnat la 9 ani şi viaţa mea este în mâinile Domnului, căci liber nu voi fi prea curând. Dar Dumnezeu este milostiv. Cu salutări, Marton Iulius, domiciliat la Heltau-Cisnădie, lângă Hermannstadt-Sibiu”

Iuliu Marton s-a născut la 7 mai 1902 în Aldorf, raionul Bistrița, părinții săi fiind Pantelimon și Ana. Așa scrie în fișa matricolă penală din arhiva Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Când a fost arestat și condamnat la trei ani de închisoare pentru „trecere frauduloasă a frontierei“ era zidar și locuia în Cisnădie. În urma lui a lăsat un băiat și patru fete, dar și pe soția sa Ermina.

În anul 2020, un alt mesaj scris pe o bucată de hârtie de deținuții care au lucrat la renovarea Cazinoului în anii 50 a fost găsit în pereții clădirii. Acesta era ascuns în tencuiala ferestrei tip scoică.

Acest Cazinou este lucrat de către deţinuţi politici din anul 1951 luna 31 Decembrie”

Compania Naţională de Investiţii a anunţat la începutul anului 2020 demararea lucrărilor de execuţie pentru consolidarea şi reabilitarea clădirii Cazinoului din Constanţa, proiect de peste 56,6 milioane de lei, cu termen de finalizare de 27 de luni conform contractului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Festivaluri de teatru, muzică și film finanțate de Consiliul Județean Constanța

Consiliul Județean Constanța a semnat astăzi contracte de 3,7 milioane de lei cu mai multe…