sâmbătă, 18 mai, 2024
Home Actualitate Biletele din zidurile Cazinoului la Muzeul de Istorie

Biletele din zidurile Cazinoului la Muzeul de Istorie

de Andreea Bălan

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a prezentat cele două bilete-mărturii găsite în pereții Cazinoului.

Cu ocazia zilei de 9 martie când este marcată sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, dar și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, au fost expuse la muzeu cele două bilete scoase la iveală de lucrările de reabilitare ale Cazinoului din Constanța. Biletele scrise pe hârtie de sac de către deținuții politici vor face parte, după finalizarea procedurilor de expertizare și conservare, din colecția permanentă a muzeului.

Primul bilet a fost găsit în primăvara anului 2020 și conținea numele deținuților politici care lucrau în anul 1951 la reparațiile Cazinoului. În urmă cu o săptămână un al doilea bilet a fost descoperit într-o cutie de chibrituri, iar în el se regăsesc gândurile lui Iuliu Marton, zidar de profesie și care locuia în Cisnădie și care a fost arestat în 1949 pentru furt. Istoricii cred că ambele bilete găsite ar fi scrise de aceeași persoană, Iuliu Marton, dar acest lucru va fi dovedit de o expertiză grafologică.

Artefactele descoperite în zidurile Cazinoului din Constanța sunt declarate la Direcția Județeană de Cultură, pentru ca mai apoi acestea să ajungă în custodia Muzeului.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult