Biletele din zidurile Cazinoului la Muzeul de Istorie

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța a prezentat cele două bilete-mărturii găsite în pereții Cazinoului.

Cu ocazia zilei de 9 martie când este marcată sărbătoarea Sfinților 40 de Mucenici din Sevastia, dar și Ziua Deținuților Politici Anticomuniști din perioada 1944-1989, au fost expuse la muzeu cele două bilete scoase la iveală de lucrările de reabilitare ale Cazinoului din Constanța. Biletele scrise pe hârtie de sac de către deținuții politici vor face parte, după finalizarea procedurilor de expertizare și conservare, din colecția permanentă a muzeului.

Primul bilet a fost găsit în primăvara anului 2020 și conținea numele deținuților politici care lucrau în anul 1951 la reparațiile Cazinoului. În urmă cu o săptămână un al doilea bilet a fost descoperit într-o cutie de chibrituri, iar în el se regăsesc gândurile lui Iuliu Marton, zidar de profesie și care locuia în Cisnădie și care a fost arestat în 1949 pentru furt. Istoricii cred că ambele bilete găsite ar fi scrise de aceeași persoană, Iuliu Marton, dar acest lucru va fi dovedit de o expertiză grafologică.

Artefactele descoperite în zidurile Cazinoului din Constanța sunt declarate la Direcția Județeană de Cultură, pentru ca mai apoi acestea să ajungă în custodia Muzeului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Semafoarele de la Far, din nou funcționale

Lucrările la sistemul de semaforizare din intersecția bulevardului 1 Mai cu strada Caraima…