vineri, 14 iunie, 2024
Home DOTTO News Bricul ,,Mircea”, 85 de ani în serviciu Forțelor Navale

Bricul ,,Mircea”, 85 de ani în serviciu Forțelor Navale

de Redacția Dotto

E sarbatoare la Constanta ! Nava școală Mircea implineste azi 85 de ani de când a intrat în serviciul Forțelor Navale Române. A parcurs zeci de mii de mile marine, a traversat un ocean de doua ori si-a pregatit cateva zeci de generatii de ofiteri si marinari. Batrana doamna a Marinei Militare a fost sarbatorita astazi cu fast și onoruri militare.

Pe 17 mai 1939 bricul Mircea a intrat pentru prima oară în rada portului Constanța și a fost folosit ca navă-școală de toate generațiile de marinari militari. Cea mai longevivă navă a marinei militare române a fost construita în anul 1938 în șantierul naval din Hamburg. Are o înălțime maximă de 44 de metri, si 23 de vele ce însumează peste 1700 de metri pătrați.

„Este nava sufletului meu, nu doar dupa constructia si modul in care arata ci si ceea ce inspira, povestile care se afla in spatele ei”

Cristian Gabriel – cadet

„Va fi prima mea etapa ca formare si doresc ca la finalul Academiei sa fiu alocat la bordul unei nave militare”

Sandu Bogdan – cadet

Eleganta nava a fost supusă, în ultimii ani, unui amplu proces de modernizare în vederea executării cu succes şi în deplină siguranţă a voiajelor de practică ale studenţilor Academiei Navale “Mircea cel Bătrân”. In mod traditional, comandatul bricului este un fost cadet care a navigat pe el, iar schimbarile se observa de la o generatie la alta.

„Personalul este mult mai tanar. Ofiterii care sunt in subordinea mea toti sunt foarte tineri. Avem la bord tot ce tine de navigatie, de conditii de determinarea conditiilor meteo, comunicatii satelitare.”

Silviu Moraru – comandantul Bricului Mircea

La ceremoniile de astazi au participat reprezentanți ai Armatei, foști comandați ai navei, studenți și elevi ai școlilor navale si veterani ai Marinei Romane.

„Tatal meu a fost ofiter de marina, a absolvit Academia Navala in 1942 ca sef de promotie. A participat atat ca ofiter de marina pe bricul Mircea la exercitiile de scoala in timpul razboiului, chiar”

„Nu putem sa spunem ca suntem o natiune maritima, cu simt maritim. Dar, Mircea contribuie din plin la dezvoltarea spiritului maritim”

De când se află în serviciul Marinei Militare Române, nava a făcut escale în peste 150 de porturi din lume, iar la bordul său s-au instruit peste 75 de generații de marinari militari. În plus, sute de cadeți străini au participat la programele de pregătire marinărească, organizate la bordul navei-școală „Mircea”, în timpul marșurilor de instrucție pe mările și oceanele lumii.

S-ar putea să îți placă

Despre DOTTO TV

DOTTO TV este sursa dvs. de știri și analize video concise și imparțiale. La DOTTO TV vom extrage esențialul și vom comprima informația corectă, prompt, rapid și cu sens. Știrile despre cele mai importante evenimente de peste zi vor fi abordate din toate unghiurile și privite din persectiva impactului asupra oamenilor.

@2024 – Toate drepturile rezervate. Site realizat de Sanselo

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accept Mai mult