Bricul Mircea, nava școală a Marinei Militare Române, nu va lipsi de la spectacolul organizat de Ziua Marinei, pe litoral. Întors de curând din cel de-al doilea voiaj pe mare, velierul care a dat Forțelor Navale cei mai pricepuți comandanți, va putea fi admirat de turiști și constănțeni la Ziua Porților Deschise.
Sunt 83 de ani de când nava școală Mircea se află în slujba Marinei Române. În tot acest timp, nava școală Mircea a marcat numeroase premiere pentru țara noastră, alături de militarii care s-au format la bordul său și care au cunoscut primele emoții ale misiunilor pe mare. Cele mai mari temeri le-au avut atunci când au urcat în arboradă, adică sus pe catarge. Nu este ușor să faci asta la peste 40 de metri înălțime, dar este cumva testul suprem pentru cei care vor să fie marinari desăvârșiți.
Multe file de istorie a Marinei Române emoţionante şi captivante s-au scris de-a lungul timpului despre cum au reuşit tinerii cadeţi să învingă cumplitele furtuni şi capriciile mării, fiind la bordul bricului „Mircea” în cadrul numeroaselor marşuri de instrucţie.
Construită între anii 1938-1939, Nava Școală Mircea, ieșea din portul Hamburg în dimineața zilei de 29 martie 1939, pentru a face primul voiaj spre România. Acum bricul se pregătește să salute România de Ziua Marinei, așa că aspectul navei trebuie să fie impecabil. Velierul, cunoscut şi ca Bricul „Mircea”, a intrat în serviciul Marinei Militare Române în anul 1939, este cel mai longeviv Ambasador al României pe mările şi oceanele lumii, iar la bordul său au fost formate peste 70 de generaţii de marinari militari români care fac cinste Marinei Militare Române.