Buget get-beget!

Pentru că nu trăim într-o țară în care să ne permitem  luxul enorm de a sta și a discuta ore întregi despre mari idei, se naște la termen,  o întrebare care ar trebui să i se pună frecvent premierului sau președintelui: cât timp îşi mai poate permite România starea de alertă împreună cu blocajul acesta instaurat în economie? 

Este cât se poate de clar că prognozele întocmite înainte de criza sanitară privind încasările la buget au devenit maculatură. Iar lucrul acesta se vede inclusiv în rapacitatea autoritaților de a împrumuta bani de pe piețele interne și externe. Și asta în vreme ce în Europa situația nu e deloc una roz. De exemplu în Germania, în coaliţia de guvernare de la Berlin, alcătuită din formaţiunile conservatoare CDU, CSU şi din cea laburistă SPD, a izbucnit un conflict legat de costurile pandemiei. La ei lucrurile sunt într-un stadiu avansat.

În martie, ministrul german de Finanţe trebuie să prezinte proiectul bugetului pe 2022 şi planificările financiare pentru anii următori.  Între timp la noi, se dezbat moțiuni de cenzură, ard spitale iar salvatorii fără scară se uită în sus neputincioși, deși nu este vorba de scena cu balconul din Romeo și Julieta. Economia noastră, chiar dacă reprezintă o săptămînă din economia Franței și un week-end din economia Germaniei, ar trebui și ea repornită, fiindcă efortul de a o opri cu totul a fost,   singurul nostru succes deplin. 

Ceea ce se întâmplă însă în politica românească, nu prea are cursivitate și corespondență în economie și e mai degraba cultivat spiritul „se descurcă fiecare cum poate”. Asta pentru că toată energia este concentrată pe buget, buget care prin puținul lui, a crispat multe ministere și a generat panică în multe alte instituții publice.

Dovezi de nezdruncinat că ceea ce s-a întâmplat până acum în România, a fost o exagerare copleșitoare. Și asta în vreme ce ni se prezentau grafice economice care ne arătau că avem creștere economică.  Până la urmă s-a dovedit că vorbim despre un fel de barjă despre care nu se știe dacă mai e încărcată cu ceva, barjă care trece la vale, ca o fantomă,  pe apele incerte ale Sîmbetei.  Poate totuși se gîndește cineva să transforme criza asta într-un restart – adică experții români, un ministru sau altcineva, să  vadă valul de soluții exact așa cum vede orca bancul de heringi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Check Also

Obsesia datului cu porția

Din ce în ce mai mulți oameni care o duc foarte bine sunt cumplit de nemulțumiți. Idealul,…